vegansk linsestek oppskrift

Linsestek med søtpotetpuré

Porsjonssteker med røde linser, rødbeter, valnøtter og peanøtter. 

Når vi er i London på en søndag, passer vi alltid på å spise sunday roast på Manna. Denne tradisjonen prøver jeg så godt jeg kan å hedre på søndager i Norge også, og spesielt på de kalde 4/5 av året gjør det godt med en skikkelig søndagsmiddag.

I denne versjonen bruker jeg linser og nøtter som basis, og smaksetter disse enkelt med litt rødbeter og krydder. Brødsmuler og kikertmel bidrar til å gi steken en fin konsistens, og litt gode krydderurter på toppen gir den siste finishen.

Steken er kraftig i både smak og konsistens, derfor liker jeg å servere den med en silkemyk søtpotetpuré, dampa rosenkål og denne oppskriften på misosaus, som jeg fant på Vegankontoret.

Ingredienser til fire porsjoner: 

    • 1 spiseskje økologisk grønnsaksbuljongpulver
    • 1 rødbete
    • 2 desiliter tørka røde linser
    • 1 desiliter usalta peanøtter
    • 1 desiliter valnøtter
    • 2 spiseskjeer soyasaus
    • 1 teskje hvitløkspulver
    • 1 teskje løkpulver
    • 1 teskje røkt paprikapulver
    • Et par skiver fint økologisk brød
    • Kikertmel
    • Salt og pepper
    • Eventuelt tørka krydderurter

Søtepotetpuré: 

    • 3 søtpoteter
    • 2 spiseskjeer vegansk margarin
    • 1 desiliter vegetabilsk matfløte
    • Olje til pensling
    • Salt

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Det et stekebrett med bakepapir.

Kok opp en liter vann i en gryte, og ha i buljongpulveret. Skrell rødbeten, og skjær innmaten i biter. Ha de i kokevannet, og la det koke i et kvarter. Tilsett linsene, og la det koke i 15 – 30 minutter til – til linsene er mye. Hell over i et dørslag og press ut overflødig vann. Ha blandingen over i en bolle.

Grovhakk nøttene, og rør inn i linsemassen. Rør inn soyasaus, hvitløkspulver, løkpulver og røkt paprikapulver.

Kjør brødskivene til smuler i en kjøkkenmaskin. Rør dem inn i linsemassen. Spe deretter med kikertmel til du får en ganske fast konsistens som det er lett å forme med hendene. Smak til med salt og pepper.

Form runde porsjonssteker, la dem være mellom 1,5 og 2 centimeter høye. Pensle dem med litt olje, og dryss eventuelt tørka krydderurter over.

Stek i 30 minutter.

Søtpotetpuré: 

Skrell søtpotetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem møre. Hell av vannet, og tilsett margarin og fløte. Kjør det hele jevnt med en stavmikser, spe eventuelt til med mer fløte. Smak til med salt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *