

Linsestek med søtpotetpuré
Porsjonssteker med røde linser, rødbeter, valnøtter og peanøtter.
Når vi er i London på en søndag, passer vi alltid på å spise sunday roast på Manna. Denne tradisjonen prøver jeg så godt jeg kan å hedre på søndager i Norge også, og spesielt på de kalde 4/5 av året gjør det godt med en skikkelig søndagsmiddag.
I denne versjonen bruker jeg linser og nøtter som basis, og smaksetter disse enkelt med litt rødbeter og krydder. Brødsmuler og kikertmel bidrar til å gi steken en fin konsistens, og litt gode krydderurter på toppen gir den siste finishen.
Steken er kraftig i både smak og konsistens, derfor liker jeg å servere den med en silkemyk søtpotetpuré, dampa rosenkål og denne oppskriften på misosaus, som jeg fant på Vegankontoret.
Ingredienser til fire porsjoner:
-
- 1 spiseskje økologisk grønnsaksbuljongpulver
-
- 1 rødbete
-
- 2 desiliter tørka røde linser
-
- 1 desiliter usalta peanøtter
-
- 1 desiliter valnøtter
-
- 2 spiseskjeer soyasaus
-
- 1 teskje hvitløkspulver
-
- 1 teskje løkpulver
-
- 1 teskje røkt paprikapulver
-
- Et par skiver fint økologisk brød
-
- Kikertmel
-
- Salt og pepper
-
- Eventuelt tørka krydderurter
Søtepotetpuré:
-
- 3 søtpoteter
-
- 2 spiseskjeer vegansk margarin
-
- 1 desiliter vegetabilsk matfløte
-
- Olje til pensling
-
- Salt
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 200 grader. Det et stekebrett med bakepapir.
Kok opp en liter vann i en gryte, og ha i buljongpulveret. Skrell rødbeten, og skjær innmaten i biter. Ha de i kokevannet, og la det koke i et kvarter. Tilsett linsene, og la det koke i 15 – 30 minutter til – til linsene er mye. Hell over i et dørslag og press ut overflødig vann. Ha blandingen over i en bolle.
Grovhakk nøttene, og rør inn i linsemassen. Rør inn soyasaus, hvitløkspulver, løkpulver og røkt paprikapulver.
Kjør brødskivene til smuler i en kjøkkenmaskin. Rør dem inn i linsemassen. Spe deretter med kikertmel til du får en ganske fast konsistens som det er lett å forme med hendene. Smak til med salt og pepper.
Form runde porsjonssteker, la dem være mellom 1,5 og 2 centimeter høye. Pensle dem med litt olje, og dryss eventuelt tørka krydderurter over.
Stek i 30 minutter.
Søtpotetpuré:
Skrell søtpotetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem møre. Hell av vannet, og tilsett margarin og fløte. Kjør det hele jevnt med en stavmikser, spe eventuelt til med mer fløte. Smak til med salt.