Pommes Anna

Festpoteter – som du kan gjøre klar god tid i forveien.

Pommes Anna er en klassisk, fransk potetrett der tynne potetskiver stekes lagvis med smeltet smør eller margarin.

Retten krediteres vanligvis chef Adolphe Dugléré, som visstnok komponerte retten på Napoleon IIIs tid. Dugléré var kjøkkensjef på Café Anglais, en av Paris fineste restauranter i det nittende århundret, og han oppkalt visstnok retten etter en av tidens Grandes cocottes, damer som levde et luksusliv takket være rike menn.

Hvilken av disse skjønnhetene retten faktisk fikk navnet sitt fra er uklart; det står mellom skuespillerinnen Dame Judic (født som Anna Damiens), eller Anna DesLions.

Det kan trygt sies at Pommes Anna er en tidløs rett, og retten fra Paris smaker nok like godt den dag i dag.

Ingredienser som tilbehør til seks porsjoner: 

    • 1 kilo poteter
    • 100 gram vegansk margarin
    • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Skrell potetene, og skjær den i tynne skiver. Bruk en mandolin om du har. Ha skivene over i en bolle med vann etterhvert som de blir ferdige.

Smelt margarinen.

Smør et tynt lag margarin nederst i en ildfast form. Tørk av potetene, og legg på et lag. Smør smeltet margarin over, og ha på salt og pepper. Gjenta med alle potetene.

Før steking legger du et ark bakepapir over formen, og presser potetene godt sammen. Legg gjerne noe tungt over – men ikke la det ligge lenge, da blir potetene brune.

Ha på aluminiumsfolie og stek potetene i tre kvarter. Dersom retten skal serveres med en gang, tar du av folien og steker de i et kvarter til. De skal være gylne på toppen.

Dersom potetene skal serveres senere, har du formen ut av ovnen og inn i kjøleskapet (avkjøl den gjerne litt på kjøkkenbenken i mellom disse). Før servering skjærer du potetene opp i serveringsstykker, og steker i ovnen i femten minutter.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *