Pastagrateng med brokkoli

Jeg har funnet hemmeligheten til en fyldig og fast grateng – helt uten egg. 
Jeg har alltid elsket forskjellige gratenger, men etter at vi kuttet ut egg har det vært en utfordring å få til. En god og tykk saus har hjulpet ganske godt, men det er noe med den faste konsistensen en grateng skal ha.

Heldigvis lar det meste seg veganisere, og også her fant jeg en løsning: Silketofu! Riktig, silketofu. Ingrediensen som først og fremst redder halvparten av dessertene jeg lager passer også SUPERT som bindemiddel i gratenger.

Her har jeg laget en enkel variant med pasta og brokkoli. Noen ganger er det ikke mer som skal til for å lage en rask og lettvint middag!

Ingredienser til fire porsjoner (som tilbehør): 

    • 3 desiliter pasta (pass på at den ikke inneholder egg)
    • En halv brokkoli
    • 4 spiseskjeer vegetabilsk olje
    • 2 spiseskjeer hvetemel
    • 2 desiliter vegetabilsk melk
    • Salt
    • Muskat
    • En halv pakke silketofu (ca 150 gram)
    • 2 spiseskjeer næringsgjær
    • Brødrasp eller griljermel

Framgangsmåte: 

Forvam stekeovnen til 200 grader, og smør (med olje) en grateng-/suffleform.

Kok pasta og brokkoli til al dente-konsistens i hver sin gryte lettsalta vann. Kokevannet fra brokklien tar du vare på. Sil pasta og brokkoli.

Visp sammen olje og mel i en gryte. Varm det opp, og spe med melken. Når de får begynt å småkoke vil sausen tykne. Ha i litt av kokevannet fra brokkolien til du har en ganske tyktflytende saus. Smak sausen til med salt, muskat og næringsgjær. Ta gryten av platen, og vips inn silketofu. Dersom du sliter med å få sausen helt jevn er det greit å bruke stavmikser eller å ha den i en kjøkkenmaskin eller blender.

Vend pasta og brokkoli inn i sausen, og ha det over i formen. Dryss brødrasp over til slutt.

Stek i ovnen i cirka femten minutter – til du får en fin og gyllen topp.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *