Samosa med epler og pærer

Nydelig dessert med smak av safran. 
Samosa er tradisjonelt en asiatisk middagsrett, som består av fylt filodeig i trekanform fylt med poteter, løk, erter og litt krydder. De er også utmerkede som desserter, og her er en variant med eple, pære og safran.

Samosaer blir vanligvis frityrstekt, men jeg synes det er like så greit å pensle dem med olje og steke i ovn – slik beholder de mer smak og er mye sunnere.

Desserten blir likevel ganske fettete, og veldig søt, så jeg synes det er godt å servere sammen med noe surt eller friskt. Soyayoghurt er godt, vispet krem med litt revet sitronskall er også godt til.

Ingredienser til 15 stykker: 

    • Litt safran
    • 2 spiseskjeer vann
    • 2 epler
    • 2 pærer
    • 1 desiliter sukker
    • 10 ark filodeig (ganske store)
    • Nøytral matolje
    • 1 spiseskje perlesukker

Framgangsmåte: 

Ha safran og vann i en liten skål, og la det stå og trekke i minst en halvtime.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir.

Rens epler og pærer, og skjær dem i små biter.

Ha bitene i en liten gryte, og hell safranvanner og sukker over.

La det koke opp forsiktig, og deretter småkoke en liten stund. Fruktbitene skal bli møre, men ikke løses opp.

Sett gryten til sides. Løft ut fruktbitene. Ta deretter ut sitrupen fra bunnen av gryten, og spar den til senere.

Skjær filoarkene i tre like store strimler.

Ta ut et ark, og pensle det med litt olje. Legg et nytt ark over, og pensle dette også.

Brett arkene sammen slik at det former en samosa, og fyll den med noen eplebiter.

Video for eksempel på bretteteknikk finner du på YouTube.

Legg den ferdig brettede samosaen på stekebrettet, og gjenta med resten av filodeigen.

Pensle samosaene på toppen med litt ekstra olje, og dryss over perlesukker.

Stek i ovnen i 25 minutter. Halvveis i steketiden tar du ut brettet og snur samosaene.

Server samosaene varme, med litt krem, is eller yoghurt, og resten av sirupen fra gryta.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *