

Tofuschnitzel
Full åttitallsalarm!
Schnitzel er en av de mest harry matrettene jeg kan tenke meg, uten at jeg er helt sikker på hvorfor. Selv synes jeg at det smaker kjempegodt, og elsker å lage dette med typisk universitetskantinetilbehør: Kokte poteter, revne gulrøtter, dampet brokkoli og smeltet smør.
Hemmeligheten med å få den gode smaken på tofuen, er å la den trekke i en smaksbombe av en marinade rett under kokepunktet.
Ingredienser til fire porsjoner:
-
- 2 gulrøtter
-
- 1 stor løk
-
- 1 kinesisk hvitløk
-
- Olje til steking
-
- 1 desiliter knuste tomater
- 1 desiliter knuste tomater
-
- 1 glass vegansk vin
-
- 2 laurbærblader
-
- 1 spiseskje økologisk grønnsaksbuljongpulver
-
- Salt og pepper
-
- Et lite stykke tørka tang
-
- 5 desiliter vann
-
- 400 gram tofu
Panering og steking:
-
- 1 desiliter kikertmel
-
- 0,5 desiliter næringsgjær
-
- 1 desiliter knuste tomater
-
- 1 spiseskje sennep
-
- Salt og pepper
-
- Cirka en desiliter vann
-
- 3 desiliter brødsmuler (kjør noen daggamle brødskiver i kjøkkenmaskinen)
-
- Olje til steking
Framgangsmåte:
Rens grønnsakene, og skjær dem i grove biter. Varm opp olje i en panne eller gryte, og stek grønnsakene til de begynner å få litt farge. Hell over tomater og vin, og la det koke opp. Tilsett laurbærblader, buljongpulver, salt, pepper, tang og vann. La det småkoke i ti minutter, og skru ned varmen slik at det ikke koker lenger, men fortsatt holdes varm.
Skjær tofuen opp i serveringsstykker – de kan godt være ganske tynne – og legg dem over i pannen. Dytt dem forsiktig litt ned i den varme marinaden. La det hele stå og trekke på lav varme i en halvtime.
Panering og steking:
Rør sammen kikertmel, næringsgjær, knuste tomater, sennep , salt og pepper. Visp i vann litt etter litt – konsistensen skal ligne en ganske tynn kakerøre.
Ha røren i en skål og brødsmulene på en tallerken eller skål. Løft tofubitene opp av marinaden, og tørk forsiktig av dem.
Varm opp godt med olje i en panne.
Dypp tofubitene først i røren, vend dem deretter i brødsmulene, og stek dem i ca fire minutter på hver side – de skal bli gyldne og fine.
En god sjy får du om du visper en spiseskje hvetemel til det blir brunt i panna etter steking, og sper på med vann.
Schnitzelene serveres rykende varme, gjerne med koktepoteter, dampa brokkoli og revne gulerøtter.