

Rødbeteravioli
Glem alt du har lest om rødbeteravioli! Du trenger bare denne oppskriften.
Ravioli er en type pasta der to lag med pastaflater legges over hverandre med fyll imellom. Ordet ravioli kommer fra det italienske verbet riavvolgere (“å pakke inn”).
Dette er en fabelaktig rå variant, og oppskriften har jeg fått av kjøkkensjef David Bailey på Saf i London. Han er glad i å dele oppskrifter, og derfor føler jeg meg nesten forpliktet til å dele den videre.
Istedenfor pasta fyller vi her marinerte skiver av rødbete med en nydelig nøtteost, og serverer det helt rått – retten trenger ingen varmebehandling. Som “straff” for å få et så godt resultat, må en marinere fiken et døgn i forkant, lage basisen til nøtteosten kvelden i forveien, og marinere rødbeten i alle fall noen timer før bruk. Ellers er oppskriften ganske enkel og grei, og smaken du sitter igjen med er verdt ventingen.
Dette er en nydelig forrett, som kan gjøres klar i god tid før servering.
Ingredienser til 4 forretter:
- 2 fiken
- 1 desiliter balsamicoeddik
- 2 store rødbeter
- 2 desiliter olivenolje
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 teskje salt
- 500 gram probio-ostebase
- 1 sjalottløk
- 1 kvast timian
- 1 kvast persille
- Diverse råkost til servering
- Gresskar- eller valnøttolje
Framgangsmåte:
Ha fiken i en liten bolle, hell balsamicoeddik over. Dekk til med plastfolie, og la det stå kaldt minst over natten.
Skrell rødbeten, og skjær den i syltynne skiver (bruk en mandolin om du har). Dersom du vil det skal se skikkelig fint ut og du har utstyret til det, kan du trykke ut fine sirkler.
Ha rødbetskivene i en bolle, og hell olivenolje over. Ha i hvitløk og salt, dekk med plastfolie og sett kaldt i minst et par timer før servering.
Før servering tar du fram probio-ostebasen. Rens og finhakk løk, finhakk timian og persille, og bland alt sammen med ostebasen. Ha over i en sprøytepose med ganske stor åpning.
Tørk av rødbeteskivene, og legg halvparten bortover på et brett. Spøyte en “topp” ostemasse i midten av hver bit. Gjenta på resten. Topp med den resterende havparten av rødbeteskiver.
Riv råkost, og bland sammen med gresskar- eller valnøttolje. Tørk eddiken av fikenene, og skjær dem opp i mindre biter.
Server rødbeteraviolien med råkostsalat og fikenbiter. Dryss gjerne litt finhakket gressløk over før servering.