Bønnestek med linser

Nydelig søndagsmiddag. 
Det begynte med at mannen ytret et ønske om å spise litt sunnere, spesielt mer bønner og linser. På en søndag! Dette passet dårlig – søndager er nemlig dager der jeg liker å lage akkurat det som passer meg, og der vi kan sitte rundt spisebordet omtrent hele dagen.

Heldigvis fant jeg råd. Med bønner og linser som basis, og god smak fra sopp og løk, laget jeg disse porsjonsstekene, og de ble veldig gode. De passer med alt som er vanlig av søndagsmiddagstilbehør, som gjorde meg veldig fornøyd.

Ingredienser til fire porsjoner: 

    • 1,5 desiliter kidneybønner
    • Vann til bløtlegging
    • 2 desiliter røde linser
    • 150 gram assortert sopp
    • 1 sjalottløk
    • 1 kinesisk hvitløk
    • Olje til steking
    • Noen kvaster timian
    • 2 spiseskjeer soyasaus
    • 1 desiliter cashewnøtter
    • 1 desiliter kikertmel (ca)
    • Salt og pepper

Framgangsmåte:

Bløtlegg kidneybønnene over natten. Kok dem deretter i godt med vann i en halvtime. Ha i linsene, og kok det hele en halvtime til.

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir eller smør en ildfast form.

Skjær sopp i små terninger, og finhakk sjalottløk og hvitløk.

Varm opp olje i en panne, og stek sopp, sjalottløk og hvitløk på middels varme i cirka ti minutter – de skal være gylne og fine men ikke brent. Ha over i en bolle.

Finhakk timian og ha i bollen, tilsett også soyasaus.

Kjør cashewnøttene til grove biter i en kjøkkenmaskin. Hell dem over på en tallerken.

Sil av bønnene og linsene, og ha de over i kjøkkenmaskinen. Kjør en liten stund. Vil du ikke ha bønnebiter i kjører du til du har en slett masse, hvis ikke litt kortere. Det går kanskje kjapt uansett. Ha dem deretter over i bollen med soppen.

La det hele avkjøles litt, slik at du kan jobbe med deigen med hendene. Tilsett litt og litt kikertmel til du har en deig som det går greit an å forme stekene av (blir deigen for tørr kan du ha i bittelitt vann). Smak til med salt og pepper.

Del deigen i fire like store biter, og lag stekene med hendene. De skal være runde, og mellom 1,5 og 2 centimeter tykke. Vend dem i cashewnøttene, og ha dem over på stekebrettet.

Bak i ovnen i ca 30 minutter, til stekene er gylne og fine. De kan trenge litt mer tid, men følg med så du ikke brenner de!

Smaker godt med rosenkål bonne femme, rørte tyttebær, potetstappe og brun saus.

10 Comments

  1. Nam

    1. Mari Hult

      🙂

  2. Hvordan tror du går å bake disse i en bredformat istedet, slik at det blir en loff istedenfor for posjonskaker? 🙂

    1. Mari Hult

      Tror det skal gå veldig bra 🙂 Bare øk på litt tid i ovnen

  3. *Brødform

  4. Synnøve Lysebraate

    Hei!
    Takk for så mange fantastiske oppskrifter!
    Til og med min svinekjøttdedikerte far har aldri klagd på mangel av kjøtt når jeg har servert oppskrifter fra bloggen din:)

    Jeg skulle lage vegetarkarbonader på søndag,men fikk knapt med tid da jeg skulle gjøre det.Lurer nå på om jeg kan fryse hele steken når den er avkjølt,hvis jeg lager den i brødform?
    Farsen har stått kaldt i kjøleskap siden søndag,men hverken lukter eller smaker dårlig…

    1. Mari Hult

      Den kan fint fryses ja! Farsen kan fryses rå også.

    2. Mari Hult

      Og tusen takk for så fine ord 🙂

  5. Hei! Tenkte å lage denne burgeren i kveld, men har bare ferdig kokte bønner/linser på boks. Hvor stor mengde av hver tror du?

    1. Mari Hult

      Bruker du hermetiske så er det greit å doble mengden 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *