Den medfølende kokken

? Vi må erkjenne at alle våre matvaner er akkurat det: vaner, sier Colleen Patrick-Goudreau. Nå rekker hun ut hånda til nye veganere. 

Foto: Compassionatecooks.com
COLLEEN PATRICK-GOUDREAU: Veganismens Martha Stewart er ute med ny bok. I sin travle timeplan fikk hun tid til å ta en prat med Vegetarbloggen (foto: Compassionatecooks.com).

Som veganer er det vanskelig å ikke være påvirket av Colleen Patrick-Goudreau.

Solstrålen fra USA har blitt kalt veganismens Martha Stewart ved mer enn én anledning. Hun er en slags superkvinne, med bakgrunn i en mastergrad i engelsk litteratur, og erfaring fra både tradisjonelle og nye medier.

Colleen er kjent for å være en spennende foredragsholder, en inspirerende forfatter, en dyktig kokk og en overbevisende talskvinne. Hennes suksess kan måles av tusenvis av menneskeliv som er blitt endret av hennes budskap om medfølelse.

Hun bidrar også på National Public Radio og The Christian Science Monitor, og har i tillegg opptrådt på The Food Netwodk og PBS.

Sist, men ikke minst, så er Colleen en prisbelønt forfatter, og har til nå flere bøker på CVen: Bestselgeren The Joy of Vegan Baking, The Vegan Table, Color Me Vegan, og Vegan?s Daily Companion. I disse dager er hennes femte bok ute i butikkene, The 30-Day Vegan Challenge.

En tretti dagers utfordring

Her tar hun et skritt framover, og leverer ikke bare enestående oppskrifter, men også en guide til hvordan du kan gjøre livet ditt vegansk.

? Det jeg gjør i boka er å utruste leserne med verktøyene og ressursene de trenger for å leve i tråd med deres egne ønsker for medfølelse og velvære. Så, i The 30-Day Vegan Challange, sier jeg til leserne: ?Se her ? gjør det i 30 dager, så skal jeg holde deg i hånden hele tiden?, sier Colleen.

? Boka svarer på hva en måtte ha av spørsmål, og hjelper leseren med å møte alle situasjonene en veganer kommer opp i. Dette kan gå på alt fra næring, mat og sosiale aspekter, samt praktiske aspekter som å spise ute, reise, smøre matpakke, høytider, bli kjent med matbutikker, finne tid til å lage mat, protein, jern, kalsium ? og alt som måtte dukke opp innimellom!

Colleen Patrick-Goudreau
AKTUELL MED NY BOK: ? Å avle opp dyr, å manipulere reproduksjonsorganene dere, og å bruke dem inntil de ikke lenger er verdifulle for oss for deretter å drepe dem er voldelig i seg selv. Tross alt så finnes det ikke noe slikt som et slaktefritt animalsk landbrukssystem, sier Colleen Patrick-Goudreau. (Foto: Compassionatecooks.com)

Mat som folk kjenner til

For mange kan det være en utfordring å bli veganer, enten en går fra å spise kjøtt eller omveien om å være vegetarianer. Ifølge Colleen ligger denne sperren ofte bare i hodet til folk.

? En av de viktigste tingene å huske på når en vurderer å bli veganer, er at en allerede er godt på vei, spesielt når det kommer til kosthold. ?Vegansk? mat er mat som folk allerede kjenner til: grønnsaker, frukt, bønner, korn, sopp, nøtter, urter og krydder. Når det kommer til bakervarer så har vi mel, sukker, kakao, sjokolade, vanilje, bakepulver, natron, maisstivelse og gjær, sier hun.

? Jeg er opptatt av å normalisere det som kalles ?vegansk? mat, enten det er vanlig matlaging eller baking. Når vi tar det ut av vegan-boksen er det mye mindre skremmende for folk, og mye mer kjent. Det er en av grunnene til at jeg bruker anførselstegn når jeg sier ordet ?vegansk?. Vi snakker om normal mat som folk allerede spiser.

Mat og vaner

Når en har tenkt over veganisme på denne måten, er Colleen overbevist om at det hele er mindre skremmende. Neste skritt ligger også mentalt.

? Vi må erkjenne at alle våre matvaner er akkurat det: vaner! Dette er både en god og dårlig nyhet. Den er dårlig fordi vi er vanedyr, men den er god fordi vaner er til for å bli brutt. Alt jeg ber folk er åpne, at de aldri sier aldri, og at de omfavner den reisen som oppmuntrer oss til å lære og prøve nye ting, for å gjøre bedre og mer medfølende valg, sier hun.

De fleste av oss sier at de har verdier som vennlighet, medfølelse og ikke-vold, men hvor mange er det som oppfører seg slik at disse verdiene faktisk blir reflektert?

? Ved å forsøke dette, vil folk se resultater allerede etter disse 30 dagene. En av de tingene jeg oppfordrer folk til å gjøre før de setter i gang med utfordringen er å måle verdiene sine (kolesterol, blodtrykk, vekt etc), slik at de faktisk kan se konkrete og målbare fordeler med det veganske kostholdet etter 30 dager.

Colleen Patrick-Goudreau
DEN VEGANSKE UTFORDRINGEN: I sin nye bok utfordrer Collen Patrick-Goudreau leserne sine til å prøve veganisme i 30 dager. ? Det jeg gjør i boka er å utruste leserne med verktøyene og ressursene de trenger for å leve i tråd med deres egne ønsker for medfølelse og velvære. Se her ? gjør det i 30 dager, så skal jeg holde deg i hånden hele tiden! (Foto: Compassionatecooks.com)

For Colleen betyr det å leve som veganer ikke å være et perfekt menneske, men heller å jobbe for å bli det.

? I motsetning til hva mange mennesker mener er ikke det å være veganer målet, det er veien til målet. For meg er dette målet ubetinget medfølelse, det å kunne ta valg som lager minst mulig skade ? både på oss selv og andre. Å være veganer er et lett og effektivt skritt for å oppnå dette målet. De fleste av oss sier at de har verdier som vennlighet, medfølelse og ikke-vold, men hvor mange er det som oppfører seg slik at disse verdiene faktisk blir reflektert? For meg er det å være veganer nettopp dette ? en mulighet til å manifestere det jeg sier at jeg bryr meg om.

? Markedsføring reflekterer ikke virkeligheten

? Finnes det noe slik som en human utnyttelse av dyr?
? Personlig så mener jeg at det ikke finnes en akseptabel måte å utnytte dyr på. Jeg forstår at folk ønsker å gjøre det rette, de vil ha god samvittighet og ønsker ikke å føle at de skaper skade. Jeg tror ikke at noen våkner opp om morgenen og tenker på hvordan de kan skade noen andre. Men selv om våre intensjoner er gode når vi velger mat som for eksempel er merket med ?frittgående?, så er problemet at vi ikke oppnår noe bedre enn å ikke føle skyld. Dette er markedsføringstriks som fremkaller bilder av lykkelige dyr som har kontroll over eget liv og egen kropp, men dette reflekterer ikke nødvendigvis virkeligheten, sier Colleen.

? Å avle opp dyr, å manipulere reproduksjonsorganene dere, og å bruke dem inntil de ikke lenger er verdifulle for oss for deretter å drepe dem er voldelig i seg selv. Tross alt så finnes det ikke noe slikt som et slaktefritt animalsk landbrukssystem.

 Men selv om våre intensjoner er gode når vi velger mat som for eksempel er merket med ?frittgående?, så er problemet at vi ikke oppnår noe bedre enn å ikke føle skyld.

? Den gode nyheten er at vi har andre alternativer, og en overflod av sunne og rimelige produkter tilgjengelig, som gir liv framfor å ta liv. Hvis vi virkelig ønsker å gjenspeile den medfølelsen vi sier at vi har, samtidig som vi optimaliserer helsen vår, da må vi velge plantebaserte matvarer, ikke animalsk kjøtt og sekreter.

Grønnkål, sjokolade og peanøttsmør

Foreløpig må norske lesere nøye seg med å lese Coleens bøker på engelsk.

? Å ha oversettelser av alle bøkene mine hadde vært herlig, men det er til syvende og sist opp til forlaget mitt å se på om det er et marked for dem i forskjellige språk. Selvfølgelig er budskapet mitt om medfølelse og velvære universalt, og det trengs å bli hørt av mennesker over hele jorden, men når alt kommer til alt er ikke oversettelser opp til meg.

? La oss snakke om mat til slutt. Hvilke matvarer klarer du ikke å leve uten?
? Jeg spiste ikke grønnkål i oppveksten, men det går ikke en dag nå uten at jeg har lyst på det. Det er trygt å si at jeg ikke kan leve uten grønnkål. Faktisk så laget jeg akkurat min berømte Garlic and Greens Soup (video ligger helt nederst på denne nettsiden). Jeg er også lidenskapelig opptatt av te, og jeg er aldri langt fra en kanne med loose leaf grønn eller oolong te. I tillegg så går det ikke en dag uten at jeg spiser sjokolade, peanøttsmør og/eller bananer!

Vil du vite mer? 

Besøk Colleen på nettsidene:
www.compassionatecooks.com
www.colleenpatrickgoudreau.com
Facebook

The 30-Day Vegan Challenge på Amazon

Norske matblogger som har skrevet om Colleen:
Veganerliv
Vegankontoret

LES OGSÅ: Hvorfor veganer? 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *