Rå tiramisu

Verdens beste dessert? 
Da vi gikk over til vegansk kosthold var tiramisu en av de tingene jeg trodde jeg skulle se langt etter.

Nå skal det sies at jeg alltid har vært ganske vanskelig med denne italienske desserten. Jeg har smakt uhyggelig mange varianter jeg ikke liker, dette gjelder spesielt de som er mer en kake enn en kremete dessert.

Derfor var jeg utrolig overrasket da superkokk David Bailey lærte meg denne oppskriften på tiramisu – for det er faktisk den beste varianten jeg har smakt.

I denne oppskriften legger vi en dehydrert kjeks lagvis med en nydelig cashewkrem. Oppskriften er ikke helt rå, for vi bruker kaffe og cognacestrakt. Disse kan selvfølgelig kuttes ut.

Dersom du ikke har dehydrator kan du bruke andre kjeks, for eksempel ladyfingers, og dynke dem i litt kaffe før bruk.

For å få nøttekremen fast bruker vi her en kombinasjon av kakaosmør og kokosolje. Dette gjør at kremen stivner, men ikke blir hard. Kokosoljen smelter på 25 grader, så hvis tiramisuen skal serveres i et rom varmere enn normalt bør den taes ut fra kjøleskapet middelbart før servering.

Ingredienser: 

    • 105 gram utvanna valnøtter eller pekannøtter
    • 250 gram mandler
    • 140 milliliter agavesirup
    • 120 milliliter vann
    • 2 milliliter vaniljeekstrakt
    • 5 mililiter espresso
    • Bittelitt salt

Nøttekrem: 

    • 25 milliliter kokosnøttolje
    • 20 gram kakaosmør
    • 10 milliliter vaniljeekstrakt
    • 150 milliliter agavesirup
    • 250 gram bløtlagte cashewnøtter (ca åtte timer)
    • Litt salt
    • 100 milliliter vann
    • 25 milliliter cognacekstrakt eller cognac

Til servering

    • Rått kakaopulver og eventuelt noen friske bær

Framgangsmåte: 

Hvor mye nøtter en trenger for å få 105 gram bløtlagte varierer litt (spesielt med tanke på bløtleggingstid). Jeg anbefaler å bløtlegge 80 gram i 2 timer. Får du for mye nøtter kan du bruke resten til noe annet, for eksempel som fyll i vegetarburgere.

Kjør mandlene til mel i en kjøkkenmaskin eller blender. Legg til sides.

Ha alle de andre ingrediensene i kjøkkenmaskinen eller blenderen, og kjør til du har en helt jevn væske. Rør inn mandelmelet. Bruk en våt slikkepoitt til å spre alt utover et teflex-ark slik at røren er litt under en centimeter tykk. Dehydrer i en dag.

Nøttekrem:

Smelt kokosnøttoljen og kakaosmøret i en dehydrator. Dette pleier å gå på en halvtime. Ha alle ingrediensene utenom kokosnøttoljen og kakaosmøret i en kjøkkenmaskin eller blender til det er helt jevnt. Tilsett deretter olje og smør, og kjør til du har en jevn væske. Ha over i en bolle og sett kaldt mens du gjør klar kjeksen og glassene til servering.

Jeg synes tiramisu gjør seg fint i porsjonsglass, men en større skål duger også.

Ta kjeksen ut av dehydratoren, og del den i grove biter. Ha over i kjøkkenmaskinen eller blenderen igjen, og kjør raskt slik at du får grove biter. Tilsett eventuelt litt mer kaffe og agavesirup. 

Ta ut kremen fra kjøleskapet, og legg kjeks og krem lagvis i serveringsglassene (kjeks nederst, krem på toppen, gjerne to eller tre lag).

Sett tiramisuene kaldt slik at kremen får stivne. Dette går på en halvtime i fryseren, eller cirka to timer i kjøleskap.

Sil over kakaopulver før servering, og pynt eventuelt med noen friske bær.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *