Rosenkål bonne femme

Høstens beste tilbehør? 
Bonne femme betyr “Den gode kvinne” – så jeg lar det være med det.

Det er en klassisk rosenkålrett med sjalottløk og bacon. Heldigvis er det lenge siden bacon fikk komme inn i huset vårt, så vi bruker en minst like god versjon med granulat av soyaprotein (TVP) i stedet. Har du ikke granulat kan du bruke større biter soyaprotein som du kjører noen runder i kjøkkenmaskin. Pass på at bitene ikke blir helt pulverisert.

Rosenkål bonne femme passer godt til litt kraftig mat, spesielt bra synes jeg det er til forskjellige steker.

Rosenkål er rik på C-vitamin. Den er også en kilde til K-vitamin, kostfiber og B-vitaminet folat. Innholdet av sterke antioksidanter og andre helsebringe plantestoffer, såkalte fytokjemikalier, er svært høyt. Godt og sunt med andre ord. Hva venter du på?

Ingredienser til to porsjoner (som tilbehør): 

  • 1 desiliter vann
  • 1 spiseskje soyasaus
  • 1 teskje liquid smoke
  • 1 teskje lønnesirup
  • 1 spiseskje næringsgjær
  • 1 desiliter soyapoteingranulat (TVP)
  • Olje til steking
  • Salt og pepper
  • 10 rosenkål
  • Lettsaltet vann til koking
  • 1 sjalottløk
  • 1 spiseskje vegansk smør eller margarin

Framgangsmåte: 

Start med å lage “bacon” av soyaprotein (TVP). Kok opp vannet i en liten gryte. Når det koker har du i soyasaus, liquid smoke, lønnsirup, næringsgjær og soyaprotein. Ha på lokket og sett gryten til side. La det stå og trekke i ti minutter.

Varm opp olje til høy varme i en panne. Stek litt og litt av soyaproteinet til bitene er gylne og fine. Smak til med salt og pepper.

Når alt er stekt legger du det til sides, du trenger ikke å skylle pannen.

Rens av de ytterste bladene på rosenkålene, og skjær av det hardeste på stilken nedest. Del forsiktig rosenkålene i fire. Skjær gjennom stilken, slik at bladene holder sammen under koking.

Kok opp vann og salt i en gryte. Ha i rosenkålene og kok dem i noen minutter, til de har al dente-konsistens. Pass på at du ikke overkoker dem. Ha over i en bolle med kaldt vann, slik at kokeprosessen starter og fargen bevares.

Finhakk løken. Ha eventuelt litt mer olje i pannen, og stek løkbitene i et par minutter. Ha i baconet og rosenkålbitene. La det surre i noen minutter. Tilsett smør eller margarin, og rør det godt inn. Smak eventuelt til med litt mer salt.

Serveres varmt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *