Lys seitan

Flott grunnoppskrift med uendelige bruksområder. 


Det er ikke det at vi savner å spise døde dyr. Det gjør vi ikke. Men mange veganere gjør det, og det er det ingenting galt med. Få blir veganere fordi de ikke liker animalske produkter. Mange synes det er kjempegodt, men velger å la være å spise det av opplagte årsaker som jeg ikke skal gå inn på. 

Selv synes jeg også at det er godt å  i blant lage mat med fast konsistens og litt kraftig smak. Derfor trenger vi mat som seitan. 

Disse her er lette å lage, de tar bare litt tid i panna. 

Hovedingrediensen er glutenmel, et proteinrikt mel som bidrar med både konsistens og smak. Ellers går det fint an å eksperimenter med krydder og smaker her. 

NB. Dette er en grunnoppskrift på lys seitan, og den holder seg en del dager i lukket pose i kjøleskap. Før servering anbefaler jeg å varmebehandle den igjen. Jeg synes det er veldig godt å krydre stykkene med salt og pepper og steke dem enten hele eller i skiver. Da smaker de godt servert med ris og en god saus, de er gode i baguetter, til salater, eller du kan krydre med litt chili, hvitløk og spisskummen og ha dem i taco. Prøv deg fram med det du liker!

Ingredienser: 

  • 2,5 desiliter glutenmel
  • 1 desiliter næringsgjær
  • 1 spiseskje økologisk grønnsaksbuljongpulver
  • 1 teskje røkt paprikapulver
  • 1 teskje hvitløkspulver
  • 1 teskje løkpulver
  • 2 desiliter vann

Til koking: 

  • 1 liter vann
  • 2 spiseskjeer økologisk grønnsaksbuljongpulver
  • 1 desiliter næringsgjær

Framgangsmåte: 

Bland sammen de tørre ingrediensene først. Det er spesielt viktig å blande inn alt krydderet, for når du har vann i vil alt feste seg veldig fort.

Ha i vann, rør sammen til du har en fast deig.

Del den opp i store stykker.

Til koking: 

Kok opp vann med buljongpulver i en gryte eller panne med lokk. Tilsett næringsgjær. Ha i seitanbitene, legg på lokket og skru ned varmen. La det stå og putre i halvannen time. Snu seitanbitene noen ganger underveis.

Legg seitanbitene over på et rent kjøkkenhåndkle eller kjøkkenpapir, slik at overflødig væske absorberes. Klem gjerne litt på dem for å hjelpe.

Tips: Dersom du vil ha mer kjøttsmak på seitanen, finnes det veganske krydderblandinger for både kylling- og oksesmak. Liker du disse kan du ha et par spiseskjeer i både deigen og kokevannet.

4 Comments

 1. Prøvde å lage seitan i dag. Syns den lukter rart men smaken ble bra.

  1. Mari Hult

   Aldri tenkt på det med lukten – men godt det smakte bra!

 2. Cassandra

  Hvor mye betyr næringsgjær når jeg lager dette. Synes sist gabg at glutenmelet gjorde en rar ettersmak..

  1. Mari Hult

   Næringsgjær setter en veldig god smak synes jeg, men du klarer det uten. Glutenmelet gir rar ettersmak, derfor det er viktig med mye krydder og slikt 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *