Probio-ostebase

Kjempegod cashewost med mange smaksmuligheter. Dette er en veldig god base for cashewost. Den holder seg i kjøleskapet i ukevis, og du kan ta ut litt og litt og tilsette urter, grønnsaker eller det du måtte ønske deg etter behov.

Hemmeligheten er å tilsette en liten dose probiotikapulver når nøttene blendes, og la blandingen stå i romtemperatur i 12 timer før resten av ingrediensene tilsettes. Enkelt!

Probiotikapulver består av levende mikroorganismer, og brukes mye ved fermentering. De selger det i helsekostbutikker (kjøp pulver hvis du finner, kapslene må du i så fall brekke opp + å sjekke at de ikke er laget av gelatin), og det oppbevares i kjøleskap. Noen sorter inneholder bakterier fra melkesyre, så pass på at du kjøper en vegansk variant. Peaceful Planet Probiotics og Probio Active er blant annet greie.

NB: For en helt rå ost må du droppe næringsgjær, da dette ikke er definert som rått.

Ingredienser: 

 • 400 gram cashewnøtter
 • 1 teskje probiotika
 • Løkpulver
 • Hvitløkpulver
 • Næringsgjær
 • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Bløtlegg nøttene i minst to timer.

Sil av vannet. Ha dem i en kjøkkenmaskin eller blender sammen med probiotika, og kjør til du har en jevn, helt finkornet masse. Spe eventuelt med bittelitt vann dersom det blir for tykt.

Dersom du ikke har en blender med en stang i lokket, må du nok stoppe flere ganger og dytte ned nøttemassen med en slikkepott.

Ha nøttemassen over i en bolle. Ha plastfolie over, og stikk noen hull i den. La bollen stå i romtemperatur i 12 timer.

Etter 12 timer krydrer du massen med løkpulver, hvitløkpulver, næringsgjær, salt og pepper etter smak. Har du dehydrator anbefaler jeg å lage eget løk- og hvitløkspulver med å tørke løk og hvitløk, og å kjøre det til pulver i en liten kjøkkenmaskin eller blender.

Ha osteblandingen i en lukket beholder og sett kaldt, osten holder seg i et par uker i kjøleskap. Dersom du ønsker å tilsette urter, krydder eller grønnsaker, anbefaler jeg å blande det i ikke så lenge før servering.

Tips: Bruk osten som fyll i grønnsaker! Passer kjempegodt i både søtpaprika og sopp. Bland gjerne inn noen finhakka urter.

6 Comments

 1. Claudia Figueroa

  Hei! Jeg lurte på hvor mye næringsgjær skal det være? 🙂

  1. Mari Hult

   Smak deg fram 🙂

 2. Karoline

  Hei!

  Kjempespennende oppskrift! Hadde vært veldig morsomt å teste ut. Men HVOR kan man få kjøpt probiotika??

  Hilsen kjempefan

  1. Mari Hult

   Helsekostbutikker pleier ha det 🙂 Bare pass på at du kjøper pulver, ikke kapsler 🙂

 3. Hei! Kan man bruke myse(fra fermenterte grønnsaker) istedet for probiotika? Hvor mye i såfall?

  1. Mari Hult

   Jeg aner ikke dessverre. Ingen erfaring med det 🙁

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *