Ostesaus

Kjempegod på pasta, pizza og nachos – eller bare som dip. 
Av og til på dager da bare det mest usunne er godt nok, når mat ikke er så mye næring som det er kos, da trenger du denne sausen. 

Før veganismen slo til hjemme hos oss, og da jeg fortsatt jobbet på denne meksikanske restauranten i Stavanger, da var cheddarostesaus det beste jeg viste.

Mitt første møte med det var ikke like lykkelig. 16 år gammel jobbet jeg som oppvaskhjelp, men mange av de late kokkene trodde at det betydde kjøkkenassistent. Blant annet synes de det var veldig tidkrevende å åpne all hermetikken selv, så de fikk meg til å gjøre det.  Salsa, chillibønner, mais, refried beans… Det meste gikk greit. Men ostesausen. DEN lurte jeg på. Den luktet ufattelig kvalmende bare jeg åpnet boksen, og etter at den hadde stått til oppvarming i seks-syv minutter i mikrobølgeovnen var det ikke til å holde ut.

Men ostesausen vokste på meg, og da jeg etter kort tid mislikte alt den andre maten vi serverte, synes jeg likevel at ostesausen var god.

Og slik ble det. Hjemme startet jeg å kjøpe ostesaus på boks.

Jeg kuttet det imidlertid ut over natten. Eller, over uka passer kanskje bedre. En gang hadde vi nemlig glemt å kaste en halvtom boks med ostesaus, og den ble stående framme da vi reiste på ferie. En uke senere var vi tilbake, og sausen var helt lik. Helt lik! Det sier seg selv at en saus som tåler en uke i romtemperatur er så full av ulumskheter, at det får ikke bør spises.

Deretter glemte jeg hele ostesausen, helt til min kjære venninne Cathrine igjen var ute med en god oppskrift på bloggen sin. Oppskriften under er fritt etter denne, og jeg håper dere liker den like godt som jeg gjør.

Ingredienser: 

  • 1,5 desiliter cashewnøtter
  • Vann til bløtlegging
  • 5 desiliter vann
  • 1 desiliter næringsgjær
  • 2 spiseskjeer maisstivelse
  • 2 spiseskjeer hvetemel
  • 1 teskje løkpulver
  • 1 teskje hvitløkspulver
  • 1 teskje røkt paprikapulver
  • 1 teskje chilipulver
  • 1 teskje salt
  • 2 spiseskjeer vegansk margarin eller smør

Framgangsmåte: 

La nøttene ligge i bløt i to timer.

Ha dem deretter i en kjøkkenmaskin eller blender sammen med vann, næringsgjær, maisstivelse, hvetemel, løkpulver, hvitløkspulver, røkt paprikapulver og chilipulver. Kjør det til du har en helt jevn masse. Dette tar noen minutter.

Overfør blandingen til en gryte, og kok det opp langsomt under omrøring. La det småkoke noen minutter under fortsatt omrøring til det tykner. Smak til med salt og rør inn margarin eller smør. Vil du ha sausen tynnere kan du røre inn litt ekstra vann.

Nå er sausen klar til servering. Varm passer den fint til å helle over nachos, pizza etc, for deretter å stekes i ovnen. Den kan serveres som dip til nachoschips, eller røres inn i pastaretter.

Sausen holder seg flere dager i tett glass i kjøleskapet, hvor den vil tykne litt mer.

2 Comments

 1. Takk for en fantastisk oppskrift! I koketiden hadde jeg i litt fløte fra Oatly for å få en rundere smak. Ble jo kjempe digg på pizza☺

  1. Mari Hult

   Herlig! Så kjekt å høre 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *