Slik sylter du

Det er tid for sylting. 

SYLTETØY: Enklere enn du tror å lage selv.

Jeg velger å rope hurra for høsten! For det første har sommeren i Stavanger vært så trist at det ikke blir noen overgang værmessig. Men det høsten byr på i matveien, det klarer ikke sommeren helt å matche for meg. Hagene er fulle av bær, plommer, epler, pærer og alt en kan ønske seg av godt akkurat nå. På torget gjør du også gode kjøp, og til og med matbutikkene har gode, norske alternativer i grønnsaksdisken.

Men hvordan utvide denne glade sesongen slik at den holder til det begynner å blomstre på våren? Jeg foreslår sylting. Legg smakene på glass, og de holder seg nesten så lenge du vil.

Som med alt annet hjemmelaget får du da også full kontroll på innholdet i produktet. Syltetøy fra butikk har ofte en skummelt høy sukkerprosent, noen blir tilsatt fargestoffer (er du skikkelig uheldig er syltetøyet tilsatt knuste lus. mmm), og alle litt alternative varianter koster rett og slett for mye.

Under har jeg laget en huskeliste for deg som vil sylte selv, så nå håper jeg dere fyller opp kjøkkenskapene med hjemmesylta delikatesser!

SYLTETØY: Best blir det om du lager det selv!

Ingredienser: 

  • Hovedingrediens. I syltetøy kan du velge og vrake når det kommer til ingredienser. Det viktigste er hovedrollen – som oftest frukt eller bær. Dersom disse ikke inneholder pektin er det lurt å tilsette dette – slik at syltetøyet tyknerskikkelig. Sukker med tilsatt pektin er til salgs i de fleste butikker. For en enda mer naturlig variant, kan du ha et par oppkutta epler i syltetøyet, disse hjelper også til at det skal tykne. Frukt bør renses og skæres i mindre biter før du har det i syltetøygryta. Slik reduserer du nødvendig koketid.
  • Ekstra smak: Krydret og smakstilsatt syltetøy er også veldig enkelt å lage selv. Prøv deg fram med det du liker. En snittet vaniljestang eller kanelstang kan være en grei start, eller du kan prøve deg fram med for eksempel chili, ingefær eller sitrongress.
  • Sukker: Dette med sukkermende er en smaksak, men en desiliter sukker til en liter bær er passende sukkermengde for de fleste bærslag. For frukt kan det være greit å begynne med to desiliter
  • Vann: I de fleste typer syltetøy er det ikke nødvendig med vann i gryta, men er du i tvil kan du ha en halv desiliter med. Bær og frukt inneholder masse vann, og dette frigjøres under koking.

Glass: 

Hvis du bruker norgesglass eller andre sylteglass, må du sjekke at gummipakningen ikke er morken, og at det ikke er skår i glasset eller lokket på de flatene som skal klemme mot pakningen.
Gjenbruk av vanlige syltetøyglass med skrulokk funker fint, så lenge plastbelegget på innsiden av lokket er intakt.

Du begynner med å vaske og skylle godt glass og lokk og evt. pakninger.
Varm opp ovnen til 100 grader, og sett glass og lokk på en utbrettet avis på et steikebrett i ovnen. La stå i ti minutter, og skru deretter av varmen.

Framgangsmåte:

Det vanligste er å kutte opp frukt i mindre biter (eller bær som de er), ha i en gryte med sukker og eventuelt vann, og koke opp. Deretter småkoker blandingen til det tykner, sjelden mer enn ti minutter.

KOKING: Når syltetøyet tykner er det klart. Pass på at du ikke koker det for lenge.

Under er et par ekstra tips:

  • Doble aldri oppskriften! Den blir tung å røre, men fremfor alt vil ikke koketiden bli riktig. Ønsker du å lage mye syltetøy, så gjør det heller i flere omganger.
  • Skum syltetøyet godt av. Dvs. at du fjerner skummet som danner seg på toppen under koking med f.eks. en skje eller sleiv. Skummet kan inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet. Du vil også få et klarere syltetøy om du skummer godt.
  • Fyll glassene fullt opp. Sett lokket på med en gang og skru det godt på. Når innholdet avkjøles, suges lokket fast og det oppstår vakum.
  • Stivt nok? For å vite om syltetøyet er ferdig, bruk en asjett som du på forhånd har avkjølt i kjøleskap. Legg litt syltetøy på asjetten og sett den tilbake i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom det kalde syltetøyet. Flyter ikke sporet etter skjeen gien, er syltetøyet ferdig. Dette gjelder også for marmelader.
  • Synes du syltetøyet har blitt for tykt? Tilsett litt vann og kok det opp igjen.

Oppskrifter til inspirasjon: 

Eplesyltetøy med chili og ingefær
Plommesyltetøy
Ripssyltetøy
Tranebærsyltetøy
Jordbærsyltetøy

LES MER OM Å LAGE MAT FRA BUNNEN AV HER. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *