vegansk chili sin carne oppskrift

Chili sin carne

Det beste han vet.

CHILI SIN CARNE: Chili- og tomatgryte med bønner, soyaprotein og kakao.

Dette er sånn fin vegetarmat, sånn du kan servere din mor, sa mannen etter å ha fått denne chiligryten for første gang. Jeg kan ikke annet enn å ta det som et kompliment.

Dette er en av utallige varianter av chili sin carne – chili uten kjøtt.

Her har jeg i både bønner og soyaprotein, som gjør gryten til litt av en proteinbombe likevel. Smaken kommer fra krydderet og kakao. Kakao, ja. Jeg elsker å bruke kakao i middagsretter! Spesielt passer det utrolig godt i meksikansk mat, og det fungerer knallbra med chili.

I tillegg får gryteretten en ekstra god smak når en bruker ferske grønnsaker.  Klarer du å toppe det med hjemmelaget grønnsakskraft får du et utrolig bra resultat.

Denne gryteretten er lett å lage, mesteparten av tiden den trenger går med på koking.

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 1 desiliter kidneybønner
  • Vann til utvanning
  • 3 plommetomater
  • 1 løk
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 rød chili
  • 1 rød paprika
  • Olje til steking
  • 1 teskje spisskummen
  • 1 spiseskje kakaopulver
  • 3 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
  • 1 desiliter soyaprotein (helst granulat, hvis ikke så små biter som mulig)
  • Salt og pepper
  • 1 kvast koriander

Framgangsmåte: 

La bønnene ligge i bløt før du starter. Helst over natten, minst åtte timer. Sil av vannet.
Kok opp vann i en gryte. Skjær et kryss øverst i hver tomat (på motsatt side av der stilfestet er), og ha dem i det kokende vannet i 20 til 30 sekunder. Ha dem rett over i en bolle med iskaldt vann, og dra av skallet. Skjær også av stilkfestet. Skjær innmaten i terninger.

Rens og finhakk løk, hvitløk og chili. Rens og grovhakk paprika.

Varm opp oljen i en gryte, og ha i løk og hvitløk. La det surre i noen minutter, før du har i chili og paprika. La det surre et par minutter til.

Ha deretter i spisskummen, og rør det sammen med resten.

Så har du i bønnene, tomatbitene, kakaopulver og grønnsakskraft. La det koke opp, ha på lokket og la det småkoke i minst 45 minutter. Spe på med grønnsakskraft om det trengs.

Ha i soyaproteinet, og la det koke i 15 minutter til. Smak til med salt, pepper og koriander, og server rykende varmt.

Tips: Server gjerne chiligryten samen med hjemmelaget maisbrød.

FLERE OPPSKRIFTER PÅ MEKSIKANSK MAT FINNER DU HER. 

4 Comments

  1. Hvordan er det å lage denne på forhånd, og siden varme den opp. Skal arrangere navnefest for 40 stk, men rekker nok ikke å lage så mye mat samme dagen.

    1. Mari Hult

      Det går kjempefint! Jeg synes nesten chili er bedre når den varmes opp 🙂

  2. Katrine Aasbø

    Hei,
    Jeg har ikkje soyaprotein. Kan det erstattes med noe eller kan det sløyfes?
    Takk for fantastisk side. Kommer alltid tilbake hit

    1. Mari Hult

      Hei! Det er en eldgammel oppskrift sånn cirka, så her har det kommet masse nye produkter på markedet. Bruk en eller annen vegansk farse du! Og tusen takk for fine ord 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *