Blomkål- og brokkolisuppe

Akkurat som bestemor lager den. 

Jeg undrer meg ofte over suppepulver på pose. Spesielt de enkle variantene. Butikkhyllene er fulle av dem, så de må åpenbart være veldig populære. Jeg kan bare ikke forstå det. Det smaker langt fra like godt som hjemmelaget, suppene har ofte litt ymse ingredienser, og en sparer ikke noe særlig tid på å lage dem.

Ta blomkål- og brokkolisuppen fra Toro, for eksempel. De bruker ikke konserveringsmidler, men jeg synes fremdeles det er litt unødvendig mange ingredienser på gang her: Maisstivelse, hvetemel, salt, vegetabilsk fett, blomkål 6 %, melk, brokkoli 5 %, aroma, smaksforsterker (natriumglutamat), fløte, løk, farge (betakaroten), muskatblomme.

For de som ikke er klar over det: Ingrediensene står i rekkefølge etter mengde. Mitt første spørsmål er derfor: Hvorfor i alle dager er maisstivelse det du skal bruke mest av i suppen? Og det andre er: Hvorfor er hvetemel på andre plass?

Vi må faktisk til femteplass for å finne blomkål, som det er seks prosent av, og helt til syvendeplass for å finne brokkoli (fem prosent). Så burde ikke navnet på denne suppa være “maisstivelse- og hvetemelsuppe”?

Så til framgangsmåten. Posens innhold skal vispes sammen med væsken, kokes opp, og småkoke i 5 minutter. Jeg klarer ikke slå det. Min skal nemlig kokes i hele ti minutter. Til gjengjeld kan den skilte med ca femti prosent grønnsaksinnhold, og ser vi bort fra salt og pepper er resten av ingrediensene væske.

Så min bønn til dere er: Lag suppen selv! Det er så mye bedre, det er kjapt og enkelt, og dere har full kontroll på innholdet.

Ingredienser til fire porsjoner: 

 • 1 blomkål
 • 1 brokkoli
 • Grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
 • Vegetabilsk fløte
 • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Rens blomkål og brokkoli og del i buketter. Skjær “skallet” av stilken til brokkolien. Kast skallet, og skjær resten i terninger. Legg buketter og terninger i kasserolle og hell på kraft, slik at den dekker grønnsakene.

Kok møre under lokk cirka 10 minutter.

Kjør suppen jevn med stavmikser eller i kjøkkenmaskin. Slå tilbake i kasserollen.

Spe med fløte til du får ønsket konsistens. Kok opp.

Smak til med salt og pepper.

2 Comments

 1. Hei 🙂 Søkte på kremet blomkål og brokkolisuppe, og synes din suppe hørtes best og enklest ut å lage 😉 Hjemmelaget er best! Eneste jeg lurer på er: bruker du 1 grønnsaksbuljong? Og evt hvor mye væske skal man tilsette? På suppeposene pleier det å være rundt 10 l vann/melk/fløte, så da er det kanskje det i din suppe og? Hilsen ei som blir veldig glad for svar :o)

  1. Mari Hult

   Hei! Det skal nok holde med én buljongterning. I suppeposene pleier det å være i masse tykningsmiddler og salt, derfor kan de bruke mer vann. Jeg tipper du trenger 5-6 desiliter her. Synes det er bedre at suppen blir fyldig pga mye grønnsaker enn pga tykningsmidler 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *