

Spagetti Bolognese
Med soyaprotein og vegansk “parmesan”.
Dette er en vegansk versjon av den italienske pastaklassikeren. Det fine med en ekte bologneseragú, er at kjøttet skal kokes veldig lenge for å bli helt mørt. Gjør du det samme med soyaprotein er det rett og slett vanskelig å skille de to fra hverandre.
Fordelen? Soyaprotein er mye sunnere, og ingen dyr har blitt drept for å produsere det.
Utenom å nettopp bytte ut kjøttet, har jeg fullt den klassiske italienske oppskriften med gullrot, sellerirot, løk og tomatpuré. Selvfølgelig varierer oppskriften fra mama til mama i Italia, men det påfallende er at få av disse har i verken hvitløk, basilikum eller oregano, som så ofte dukker opp i den norske varianten av bolognaise.
Dere må rett og slett bare stole på meg her: Denne oppskriften er kanskje enkel, men den betyr ikke at den ikke kan være veldig god!
Ingredienser til 2 porsjoner:
-
- 5 desiliter grønnsakskraft eller vann med buljongpulver
-
- 1 spiseskje soyasaus
-
- 1 spiseskje lønnesirup
-
- 2 desiliter soyaprotein, gjerne den finkornede varianten
-
- 1 løk
-
- 1 gulrot
-
- 100 gram sellerirot
-
- 1 spiseskje vegansk smør eller margarin
-
- 1 spiseskje olivenolje
-
- 2 spiseskjeer tomatpuré
-
- Spagetti (uten egg, såklart)
Framgangsmåte:
Kok opp 3 desiliter av grønnsakskraften opp i en gryte. Når det koker har du i soyasaus, sirup og soyaprotein. Sett gryten til side og ha på lokket. La det stå i ti minutter, og sil av eventuell overflødig væske.
Grovhakk løk, gulrot og sellerirot.
Varm opp smør/margarin og olje i en stekepanne. Ha i grønnsakene, og fres dem et lite minutt. Tilsett soyaproteinet, og rør alt sammen. La det steke under jevnlig omrøring til blandingen begynner å bli gyllen.
Ha over i en gryte, tilsett tomatpuré og resten av grønnsakskraften, og la det småkoke under lokk i ca en time. Smak til med salt og pepper.

Når det nærmer seg klart, koker du spagetti al dente etter anvisning på pakken.
Tips: Server retten med hjemmelaget vegansk “parmesan”.

