vegansk burger oppskrift

Slik lager du veganske burgere

Komponer de lekreste veganske burgerene med ingredienser du har i kjøkkenskapet!
Det finnes tusenvis av oppskrifter på veganske burgere der ute, men det er også fullt mulig å lage sine egne. Ofte mangler du kanskje et par ingredienser til en oppskrift, eller så har du rett og slett bare lyst på noen andre smaker. Her er min guide for å hjelpe deg på veien.

Det beste tipset jeg kan gi skal du få først: Prøv deg fram! Ikke ha i alt av ingrediensene på en gang. Når du har en deig som er fast og henger sammen greit steker du en liten prøveburger (trenger ikke å være mer enn en spiseskje av deigen).

Innhold

  • Hovedingrediensen for meg, og det første jeg bestemmer meg for at skal være, er proteinkilden. Bønner, kikerter, linser, tofu, soyaprotein og glutenmel er fine eksempler. Dette utgjør ofte minst en tredjedel av deigen, men kan ofte økes til nesten halve deigen.
  • For å holde deigen sammen er det greit å blande inn litt korn eller gryn. Hvetemel og kikertmel fungerer bra, det samme gjør havregryn, brødsmuler og kokt quinoa. Du kan også ha i litt moste poteter eller søtpoteter, og gjerne en spiseskje potetmel for sikkerhets skyld. Dette utgjør gjerne rundt av en tredjedel av deigen.
  • Jeg liker også å gi burgerdeigen litt ekstra tekstur, og da er det greit å ha i litt hakka nøtter eller kjerner. Disse trenger ikke å utgjøre mer enn en femdel (maks) av deigen.
  • Så til smaken, vi må ikke glemme den! Her er det fritt fram med chili, løk, hvitløk, andre grønnsaker:, urter, krydder, soyasaus, næringsgjær, barbequesaus, liquid smoke, tahini, peanøttsmør… bare fantasien og kjøkkenskapet stopper deg her.

Tips: Vil du ha knallgode bønneburgere har jeg funnet denne formelen:
3 deler bønner + 2 deler gryn + 2 deler grønnsaker = Flotte veganske burgere

Framgangsmåte:

  • Som hovedregel må ingrediensene stekes eller kokes hver for seg før de blandes sammen. Avkjøl dem deretter til romtemperatur før blanding.
  • Bløtlegg og kok evnetuelle bønner før bruk. Jeg anbefaler å ikke koke dem helt gjennom, slik at de fortsatt har litt tekstur.
  • For en mykere burger kan du kjøre grønnsakene til en jevn masse i kjøkkenmaskinen.
  • Ikke overdriv saltmengde.n 1. Det er ikke bra for deg og 2. det trekker væske ut av råvarene, slik at burgerne lettere faller fra hverandre.
  • Ikke jobb for lenge med å blande sammen burgerdeigen, da kan du risikere å presse for mye væske ut av grønnsakene, slik at burgerne faller fra hverandre under steking. En grei regel for konsistensen er at du skal kunne forme runde baller som deretter kan presses litt flatere med hånden uten av de sprekker opp.
  • Lar du deigen stå kaldt en halvtimes tid blir den fastere og lettere å jobbe med.
  • Bruk hendene og jobb deigen godt ihop til du har faste burgere som henger godt sammen.
  • Trenger du ekstra bindemiddel? Prøv med litt hvetemel eller kikertmel. Er det ikke nok legger du en spiseskje linfrø (eller knuste linfrø) i to spiseskjeer vann i ti minutter. Rør det inn i deigen og det virker som lim. Du kan også ha i litt potetmel.
  • Test burgerdeigen med å lage en liten (ikke mer deig enn en spiseskje) prøveburger, og juster med enten mer væske eller mer bindemiddel.
  • Veldig ofte kan det være greit å forsteke burgerne på bakepapir i stekeovnen, slik får du de helt gjennomstekte uten å svi dem på stekepannen. Etter ovnssteking kan de også fryses. Pass bare på at du ikke har de for lenge i ovnen, da vil de falle fra hverandre under pannestekingen. 15 minutter pleier å være nok.

Tips: Burgere smaker bedre med hjemmelaget burgerbrød. 

Hva er din favorittburger? Del gjerne oppskrift eller link til en blogg under!

2 Comments

 1. Hei, jeg lurer på hvor stor kapasitet food proccesoren din har, altså hvor mye den rommer, og hvor kraftig den er. Vurderer å kjøpe en med 2L bolle som tar 0,5 kg deig, men lurer på om dette kanskje blir for lite til burgerfarse osv.

  1. Mari Hult

   jeg har en ganske liten faktisk, den tar maks 3 liter. kjører heller ting i mange omganger. Det har litt med plass på kjøkken å gjøre (jeg har så mange redskaper hehe).

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *