Kreolsk Jambalaya

Det finnes tusen oppskrifter på Jambalaya. Minst. Så hvorfor ikke lage en vegansk versjon? 

Kreolsk jambalaya
VEGANSK JAMBALAYA: Ris, grønnsaker, tomater, bønner og tempeh kokes sammen, i en smakfull rett med røtter i New Orleans.

Kreolsk Jambalaya stammer fra det franske kvarteret i New Oreleans, og var originalt spanjolenes forsøk på å lage paella i den nye verden. Her var ikke safran enkelt å få tak i, så tomater fungerte som en substitutt. Det finnes utrolig mange varianter av retten, både med og uten kjøtt. Det som gjerne går igjen utenom ris, er tomater, løk og paprika.

Her har jeg i bønner, som får koke i kraften sammen med grønnsakene, noe som gjør dem utrolig gode og smakfulle. I tillegg vender jeg inn stekt tempeh, som gir litt tekstur til jambalayaen.

Og sånn rett før vi begynner: Jeg vet at disse to egentlig ikke har noe til felles, men hver gang jeg lager Jambalaya blir det til at jeg synger på denne sangen.

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 1 desiliter kidneybønner
  • 400 gram tempeh
  • Olje til steking
  • Salt og pepper
  • En halv løk
  • 2 hvitløksfedd
  • En halv rød chili
  • En paprika
  • En selleri
  • 1 spiseskje paprikapulver
  • 1 desiliter ris
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 7 desiliter grønnsakskraft
  • Frisk persille

Framgangsmåte: 

Legg bønnene i bløt rundt åtte timer før du skal lage retten.

Start med å skjære tempeh i skiver på om lag en halv centimeter. Kok opp vann i en liten gryte, og la tempehskivene koke i ca 20 minutter. Tørk av dem, og del dem i litt mindre biter.

Varm opp olje i en stekepanne og stek tempehbitene noen minutter på hver side.

Smak til med salt og pepper.

Løft bitene ut av pannen, og hold dem varme så godt du kan.

Rens og finhakk løk, hvitløk og chili. Rens og grovhakk paprika og selleri. Ha over i stekepannen, og stek i noen minutter, til alt er gyllent. Rør inn paprikapulver, ris, hermetiske tomater og bønnene. Hell på grønnsakskraften og la det koke opp. La det deretter småkoke i 30-40 minutter, under lokk om du har.

De siste fem minuttene vender du forsiktig inn tempehbitene.

Retten er klar når kraften er kokt inn, og risen er mør. Du må eventuelt spe med mer kraft underveis.

Finhakk persille og ha over før servering.

FLERE OPPSKRIFTER MED RIS FINNER DU HER. 

6 Comments

  1. koker du bønnene på forhånd eller blir de virkelig ferdigkokt på 40 min?
    Kan man evt bruke fra boks?

    1. Mari Hult

      Går heeelt fint å bruke fra boks! 🙂

  2. Dette ser nydelig ut. Hvor i Stavanger kjøper du tempeh? Takk takk

    1. Mari Hult

      Norvina 🙂

  3. Bruker du paella ris?

    1. Mari Hult

      I jambalaya bruker jeg vanlig langkornet ris.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *