Gresskar i lime

Nydelig som forrett eller tilbehør. 


Dette er en fabelaktig måte å servere gresskar på! 

En gang i uka får jeg en kasse med økologiske grønnsaker på døra. Vanligvis er det ganske bingo hva jeg får, men jeg må innrømme at jeg blir ekstra glad når det ligger et gresskar i kassen. 

Gresskar er utrolig anvendelig i matlaging, og passer like godt i middagsretter som i bakst. Gresskarkjøttet har en fast konsistens, og det har en mild og søt smak som kommer fram etter varmebehandling.

Jeg anbefaler å kjøpe gresskaret helt, det taper fort kvalitet når det skjæres opp, mens det er holdbart i mange uker helt. Dersom du ikke bruker alt i løpet av en liten uke, anbefaler jeg å lage puré av resten. 

Her kombinerer jeg gresskarsmaken med lime og krydder, og serverer det sammen med en syrlig tahinisaus. Supert som forrett, eller tilbehør til en hovedrett!

Ingredienser til fire porsjoner:

    • 2 lime
    • Litt olivenolje
    • Litt havsalt
    • 800 gram gresskar
    • 1 teskje malt kanel
    • 1 teskje malt kardemomme
    • Noen kvaster koriander
    • En kvart rød chili

Tahinisaus: 

    • 1 lime
    • 100 gram soyayoghurt
    • 35 gram tahini
    • 1 hvitløksfedd

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram en ildfast form.

Begynn deretter med limen. Skjær av topp og bunn først. Skjær deretter av skallet. Del hver lime i to, og skjær dem opp i skiver. Pass på at du skjærer bort det hvite i midten, dette har en besk smak.

Del limeskivene opp i mindre biter. Legg dem i en skål, og dryss over olivenolje og havsalt.

Skjær skallet av gresskaret, og dra ut kjernene med en skje. Skjær gresskaret i skiver, maks en centimeter tykke. Legg skrivene utover i en ildfast form, og dryss over kanel og kardemomme.

Stek i ovnen i 25 – 30 minutter.

Grovhakk koriander, skjær chili i tynne skiver. Legg gresskarskivene på et fat eller en tallerken, og ha limebiter, koriander og chili over.

Tahinisaus: 

Press ut limesaften, og bland den sammen med yoghurt og tahini. Finhakk hvitløk og rør i.

Dryss sausen over gresskarskivene.

Retten kan serveres både varm, lunken eller kald.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *