Vegansk marsipankake

Sukkerbunn, krem, vaniljekrem, syltetøy og bær gjemmer seg under marsipanlokket i denne veganske festkaken. 
MAKE CAKE, NOT WAR:

Opptøyene i England var det som utløste ideen til denne kaken. Min gode venninne Ms Cupcake holder nemlig til i Brixton, en bydel som ble tidlig og kraftig berørt av vandalisme og bråk. Da hun våknet opp dagen derpå, startet hun å bake kaker, som hun delte ut til de som så ut som de trengte det. På toppen av alt la hun ut oppskriften på en vegansk Victoria Sponge Cake på nettsiden sin, under tittelen “Spread Love through Cake”.

Sukkerbunnoppskriften hennes er utgangspunktet for denne kaken, som i tillegg har fått hjemmelaget vaniljekrem, havrekrem, bringebærsyltetøy, friske bær og et vegansk marsipanlokk. Marsipanen hadde jeg med meg fra England, men det finnes flere alternativer i norske butikker også. Finner du ikke lokk, så går det greit å kjevle ut marsipanen selv.

Ingredienser: 

  • 400 gram hvetemel
  • 240 gram sukker
  • 2 teskjeer bakepulver
  • 2 teskjeer vaniljesukker
  • 4 desiliter soya- eller rismelk
  • 1,6 desiliter nøytral matolje

Vaniljekrem: 

  • 100 gram sukker
  • 3 spiseskjeer maisstivelse
  • 0,5 vaniljestang
  • 5 desiliter soyamelk

Pynt og montering: 

  • 1 pakke vispbar havrekrem
  • 1 desiliter syltetøy
  • Vegansk marsipanlokk eller 500 gram vegansk marsipan
  • Friske bær
  • Eventuelt sjokoladesaus til å skrive med

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 185 grader. Smør og mel to like kakeformer på mellom 20 og 25 centimeter i diameter. Har du ikke to like, så går det an å steke kaken i to omganger, eller å bruke en langpanne.

Vei opp de mel og sukker, og sil over i en bakebolle sammen med bakepulver og vaniljesukker. I en mindre bolle blander du sammen melk og olje. Hell de våte ingrediensene over i de tørre, og visp røren raskt og kraftig sammen. Dette bør ta maks et minutt.

Fordel røren i formene.

Stek i 20 minutter. Avkjøl kakene i formene i ti minutter, før du løfter dem over på en rist.

Pass på at de er helt avkjølt før du begynner med montering og pynting.

Vaniljekrem: 

Rør sammen sukker og maisstivelse i en gryte. Del vaniljestangen i to på langs og ha i. Rør til slutt i melken, og kok langsomt opp under omrøring (viktig, så du ikke brenner kremen). Så snart den begynner å koke merker du at blandingen tykner. La den småkoke noen minutter mens du fortsatt røren, før du tar gryten av varmen. Avkjøl kremen i kjøleskap før bruk, da vil den tykne mer.

Pynt og montering: 

Dersom du vil ha flere lag på kaken, så kan du dele en eller to av sukkerbunnene i to. Følg framgangsmåten nedover, men kanskje du trenger ikke ha både syltetøy og to kremer på hvert lag.

Legg den ene sukkerbunnen på en tallerken eller et fat.

Ha godt med syltetøy på, og la det ligge litt så det får trekke inn i bunnen.

Ha havrekrem og vaniljekrem over.

Ha godt med syltetøy på den andre bunnen, og legg denne over.

Rull ut marsipanlokket, og legg det forsiktig over kaken. Press det inntil kantene.

Skjær den overflødige marsipanen vekk.

Pynt kaken. Det kan være fint å legge bær eller flettet marsipan (rull ut den marsipanen du har igjen til to lange strimler, flett dem sammen) langs kanten nederst, for å dekke over ujevnheter.

På denne kaken brukte jeg bringebær langs kanten, la flettet marsipan i en ring på toppen – som jeg deretter fylte med blåbær. Du kan også bruke sjokoladesaus til å skrive noen ord, trykke ut figurer av ferdig marsipan, lage roser – mulighetene er nesten uendelige.

10 Comments

 1. Hei! Jeg tenker å lage denne kaken i morgen for å feire en kombinasjon av mormors bursdag og mine nå fire år uten kjøtt/fisk. Hurra! ^^ Jeg lurer bare på om soyamelken (og eventuelt rismelken) skal være original eller usøtet..? Takk for oppskrift! 😀

  1. Mari Hult

   Så hyggelig!!! Bruk gjerne original, men usøtet funker om du kun har det i hus.

 2. Skal prøve meg på sukkerbrøder i morgen, gleder meg til å smake!. Men altså det er ikke vanskelig å unngå bretter i marsipanen, så håper du oppdaterer bildene for da vil kaken se så mye mer fristende ut!

  1. Mari Hult

   Jeg synes den er fin som den er 🙂 Håper du blir fornøyd!

 3. Forsøkte lage denne glutenfri..: shar mix c mel brukte jeg. Smakte ikke godt … Tar gjerne i mot tips til hvordan jeg kan lage denne glutenfri

  1. Mari Hult

   Jeg har ikke så god erfaring med glutenfri baking dessverre 🙁 I alle fall ikke på slike store kaker. Men – jeg hører at Toro sin lyse bakemix er bra greier, men da må du ha i litt mer væske for å få den saftig.

 4. Hej jeg bruger altid den creme når jeg bager vegansk fastelavnsboller, den er rigtig god <3

  1. Mari Hult

   Oooh, takk for tips 😀

 5. Tusen takk for super oppskrift, kaka ble kjempegod!

  1. Mari Hult

   Så kjekt å høre! 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *