Glutenmel

Proteinrikt mel som gir konsistens og smak til kjøtterstatninger. 

Glutenmel (eller hvetegluten) er hvetemel der mesteparten av karbohydratene er fjernet, slik at man sitter igjen med hveteproteinet. Dette gjøres ved å vaske melet slik at stivelsen løser seg opp.

Glutenmel gjør noe veldig spesielt med konsistensen når det brukes i mat. De gjør deigen elastisk, og gir den ferdige retten et nesten kjøttaktig preg.  Glutenmel er derfor veldig greit å bruke i veganske burgere og pølser, samt i kjøtterstatninger som seitan.

Glutenmel smaker lite, men tar lett til seg andre smaker. Det inneholder rundt 20 prosent karbohydrater, og 75 prosent protein.

VEGANPØLSER: Glutenmel er en vikitg ingrediens i mange veganske pølser.

Slik får du tak i det:

Noen få helsekostbutikker og økologiske butikker selger glutenmel, men det er ofte veldig dyrt. Du kan bestille billig fra iHerb på nett.

Slik bruker du det:

Når du lager en deig med glutenmel, enten om det er til pølser, burgere eller seitan, er det greit å måle opp våte og tørre ingredienser hver for seg, og deretter røre dem raskt sammen. Deigen vil bli ganske seig, og lett å håndtere.

Deretter kommer det veldig an på oppskriften. Seitan og pølser er det ofte vanlig å dampe, mens burgere gjerne går rett på panna.

Utvalgte oppskrifter:
Bønneburger med valnøtter
Hjemmelagde pølser

HELE RÅVARELEKSIKONET FINNER DU HER. 

5 Comments

 1. Hei! Jeg skal prøve meg på pølser, men jeg lurer på om det er mulig å bytte ut glutenmel med for eksempler maizena?

 2. Går det å bytte glutenmel med fiberhusk?

  1. Mari Hult

   I noen oppskrifter, kanskje, men når det kommer til seitan og slikt er glutenmelet helt unikt.

 3. Hei! Jeg ser at melet fra iHerb som du linket til ikke selges lenger. Noen andre steder man kan få tak i det til en ok pris?

  1. Mari Hult

   Hei! Jeg har bestilt fra Kinsarvik i det siste. Koster litt, men holder veldig lenge! I alle fall til mitt bruk 🙂 https://www.kinsarvik.no/matvarer/bakevarer/mel/goodlife-glutenmel-1-kg

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *