

Nydelig sitronterte
Frisk og god dessertterte som passer utmerket med is.
Sitronterte er en av de herlighetene jeg hadde trodd det skulle være vanskelig å veganisere. Men gjett hva? Det er kjempelett. Du trenger slettes ikke animalske produkter for å lage en utrolig god og søtsur terte!
lI bunnen har jeg brukt soyamelk og olje, som blandes sammen med hvetemel, sukker og salt. I fyllet brukte jeg maisstivelse som tykningsagent, og den gir et fyldig tertefyll som henger godt sammen. Som alternativ går det nok greit med pilerotpulver (arrowroot powder), men da ville jeg brukt en litt mindre mengde.
Ingredienser:
-
- 4 desiliter hvetemel
-
- 2 spiseskjeer sukker
-
- 1 teskje salt
-
- 1 desiliter soyamelk
-
- 1 desiliter rapsolje
Sitronfyll:
-
- 4 sitroner
-
- 4 desiliter sukker
-
- 4 toppa spiseskjeer maisstivelse
-
- 0,5 desiliter vann
-
- 2 spiseskjeer vegansk margarin
-
- 0,5 desiliter soyamelk
-
- 0,5 desiliter vegetabilsk fløte
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Finn fram en paiform, mellom 20 – 25 centimeter i diameter.
Ha hvetemel, sukker og salt i en bolle. Mål opp melk og olje, og arbeid det raskt sammen med de tørre ingrediensene til du har en ball.
Press deigen utover bunnen og opp langs kantene av paiformen.

Stek i 15 – 20 minutter, til bunnen er blitt gyllen.

Sitronfyll:
Riv skallet av to av sitronene. Legg det til sides.
Press saften ut av sitronene, enten ved en sitruspresser eller manuelt. Ha i en kjøkkenmaskin sammen med vann, sukker og maisstivelse. Kjør til du har en jevn, skummet væske.
Ha blandingen over i en liten gryte, tilsett sitronskallet. La det forsiktig kokes opp, rør jevnlig. Når det når kokepunktet, fortsetter du å røre i mens det småkoker. I løpet av et par minutter tykner blandingen.
Sett gryten av varmen, rør i margarin, melk og fløte.
La sitronfyllet stå og avkjøles litt, fordel det deretter utover tertebunnen.
La sitronterten stå til avkjøling fram til servering, minst en time. Dette er viktig for at fyllet skal stivne. Terten holder seg i kjøleskap i opp til en uke.