

Sweet chili sauce
Glem ketchup! Det er sweet chili sauce som gjelder, og nå kan du lage den selv.
Om noen år tipper jeg at servitører og kokker får vondt i hjertet når alle restaurantgjester spør etter sweet chili sauce. Og jeg stiller meg nok først i harrykøen: Jeg elsker den søtsterke sausen!
Sweet chili sauce (vi holder oss helt til engelsk her, så unngår vi orddelingsmafiaen) er jo en fantastisk oppfinnelse! Etter min mening gjør den nemlig all frityrstekt mat bedre; vårruller, samosa, drumsticks – you name it! Den er også en utrolig god woksaus, og kan gjøre de trausteste grønnsakene om til et supermåltid.
Sweet chili sauce kan du kjøpe på flaske, men som det meste blir også den bedre om du lager den selv. Da har du også mulighet til å tilpasse oppskriften etter din egen smak, og ikke minst å justere chilinivået.
Ingredienser til et ganske stort glass:
-
-
- 4 tomater
-
-
-
- En sjalottløk
-
-
-
- 2 hvitløksfedd
-
-
-
- 2 røde chili
-
-
-
- 2 centimeter ingefær
-
-
-
- 2 desiliter sukker
-
-
-
- 1 desiliter eplesidereddik
-
-
-
- 1 destiliter vann
-
-
-
- 1 desiliter lys sirup
-
Framgangsmåte:
Skjær av stilkfestet på tomatene. Skjær deretter tomatene i små terninger. Rens og finhakk løk, hvitløk, chili og ingefær. For en mildere versjon anbefaler jeg å ta ut frøene fra chiliene, og evnetuelt kun bruke en chili.
Ha alt i en gryte, og rør i sukker, eddik, vann og sirup.
La det koke opp. Ha på lokk, og la sausen småkoke i en til to timer. Smak eventuelt til med salt etterpå.
Hell over på et glass og oppbevar i kjøleskap til bruk.
Tips: Stek grønnsaker, tofu og bønner i woken. Kok opp quinoa og rør inn. Bland inn sweet chili sauce, kok opp og du har en kjempegod rett klar til servering!