Soyaprotein (TVP)

Fabelaktig kjøtterstatning med masse protein. 

Soyaprotein kalles ofte TVP (Textured Vegetable Protein). Dette er ikke feil, men det er et registrert varemerke. Siden det er en hel haug andre som lager tilsvarende produkt, går vi for navnet soyaprotein her på bloggen (andre navn er soyakjøtt og soyamince).

Soyaprotein er laget av avfettet soyamel. Det smaker ikke så mye i seg selv, men trekker lett til seg smak når du marinerer det. Det er et utmerket alternativ til kjøtt, både i næringsinnhold og konsistens.

Du får kjøpt det i mange forskjellige varianter og størrelser, til og med “biffbiter”. De store bitene er veldig gode på grillen, mens de mindre passer i gryteretter, til taco, “bacon” etc. Bare fantasien setter hindringer.

Soyaprotein får du kjøpt i tørre biter av forskjellig størrelse, så bløtlegger du dem før bruk. De smaker veldig lite i seg selv, men tar lett til seg smak fra marinade og sauser. Med litt trening får du de til å smake akkurat som du vil.

Tips: For å lage vegansk “kjøttdeig” anbefaler jeg å kjøpe granulat av soyaprotein. Bløtlegg i lik mengde kokende vann i ti minutter, og stek opp med litt salt, pepper og tacokrydder. Kjempegodt!

SOYAPROTEIN: Kjempegod kjøtterstatning med høyt innhold av protein.

Næringsinnhold: 

Soyaprotein består av over 50 prosent protein. Til sammenlikning består rent kjøtt av ca 20% protein.

Det inneholder også fett og karbohydrater, mengden varierer fra produsent til produsent.

Her får du kjøpt det:

En del helsekostbutikker og økologiske butikker. Det er også mulig å bestille fra nett, fra iHerb er det knallbillig.

Slik bruker du det: 

Soyaprotein kan marineres i kald eller varm væske, og deretter spises som den er, stekes eller grilles.

For 50 gram soya anbefaler jeg 150 gram væske.

En vanlig framgangsmåte:

  1. Kok opp grønnsakskraft
  2. Tilsett andre ingredienser etter smak
  3. Ta gryten av varmen, ha i soyaprotein, sette på lokket
  4. Marineres i 10 minutter

Deretter kan soyaproteinet spises som det er, kokes i sauser, stekes eller grilles. Det er godt til pasta, taco, kebab, pizza etc. Du kan også la soyaproteinet ligge i kokevarmt vann i ti minutter først, og deretter marinere det.
Forslag til smakstilsettinger i kraft eller marinade:

  • Soyasaus gjør det saltere
  • Liquid smoke gir røyksmak
  • Lønnesirup gjør det søtere
  • Næringsgjær for en fyldig ostesmak
  • Hvitløk og rosmarin setter god gresk smak
  • Spisskummin og chili gjør det meksikansk
  • Kanel, ingefær, gurkemeie og koriander for en asiatisk smak
SOYAPROTEIN: Marinereres i kald eller varm væske.
SOYAPROTEIN: Etter marinering kan det for eksempel stekes i panne.

Utvalgte oppskrifter:

Chili sin carne
Gyoza
Spagetti Bolognese
Vegetarburgere 

HER FINNER DU HELE RÅVARELEKSIKONET. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *