Lemon curd

En gyllen, sursøt sitronrøre med utallige bruksmuligheter. 

Sitronen er en god venn på kjøkkenet, og jeg passer alltid på å plukke med meg et par når jeg er i butikken.

For det første er smaken enestående! Saften er god for å gi sauser og dressinger syre, skallet passer utmerket i bakst (og i følge min mann blir alle kaker bedre med revet sitronskall på toppen).

Saften er også grei å bruke for å rengjøre plastboller for fett. På en del kaffebarer lar de melkesteameren stå i vann med sitron i over natten, dette er nettopp for å la syren i sitronen jobbe.

I tillegg til alt det her, bidrar sitronen med mye god næring. Den er stappfull av C-vitamin, og inneholder den rikelig med bioflavonoider, stoffer som forsterker virkningen av nettopp C-vitamin. Dette gjør at sitron beskytter mot virus og forkjølelsessykdommer i øvre luftveier. Bioflavonoidene og C-vitamin gir sammen en kraftig antioksidantvirkning som er god mot infeksjoner og gjør at sår og skader leges raskere. Den sure frukten beskytter også mot infeksjoner i mage og tarmsystemet.

I denne oppskriften får sitronen lov å spille hovedrollen. Lemon curd er en britisk favoritt, og blir tradisjonelt servert til scones, som et alternativ til syltetøy og marmelade.

Lemon curd er også kjempegodt på ristet brød, og brukes gjerne som kakepynt eller til muffins. Den lekre, gylne røren er dessuten et fint utgangspunkt for desserter som trifle, som fyll i terter, og til is. Du kan gjerne vispe den inn i havrekrem til en lettere sitronkrem.

(Det går også an å spise lemon curd rett fra glasset med teskje.)

Ingredienser til ett glass:

  • 3 sitroner
  • 0,5 desiliter vann
  • 4 desiliter sukker
  • 4 spiseskjeer maisstivelse
  • 2 spiseskjeer vegansk margarin
  • 0,5 desiliter soyamelk
  • 0,5 desiliter havrefløte

Framgangsmåte: 

Riv skallet av to av sitronene. Legg det til sides.

Press saften ut av sitronene, enten ved en sitruspresser eller manuelt. Ha i en kjøkkenmaskin sammen med vann, sukker og maisstivelse. Kjør til du har en jevn, skummet væske.

Ha blandingen over i en liten gryte, tilsett sitronskallet. La det forsiktig kokes opp, rør jevnlig. Når det når kokepunktet, fortsetter du å røre i mens det småkoker. I løpet av et par minutter tykner blandingen.

Sett gryten av varmen, rør i margarin, melk og fløte. Ha over på et glass, og sett kaldt til servering. Blandingen tykner mer når den blir avkjølt.

I lukket glass holder lemon curd seg opp til to uker i kjøleskap.

Tips: Tilsett lemon curd til soyayoghurt naturell, og du får deg en veldig fin frokost.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *