Hjemmelagde ciabatta

Rustikt italiensk brød.

Ciabatta er et italiensk gjærbrød med sprø skorpe og porøs innmat. Det smaker veldig godt, og du trenger ikke mye pålegg for å lage et skikkelig godt måltid utav det. Du kommer langt med noen salatblader og pesto eller hummus, kanskje med noen grønnsaker i tynne skiver.

Ciabatta er kjempegodt som matpakkebrød, eller som tilbehør til en pasta eller salat, kanskje med en god olivenolje til.

For å få den gode teksturen som ciabatta har, lages deigen over to dager. Melet som brukes er doppio zero – ekstra finmalt, og mykt som talkum. Det er det samme melet som italienerne ofte bruker i pizzadeigen sin.

Tips: Spiser du ikke alt brødet mens det er ferskt, kan du lage panini. Skjær ciabattaen i to, legg på godt fyll, og stek ciabattaen på begge sider, mens du presser den ned. 

Ingredienser til tre ciabattaer: 

  • 250 gram italiensk “00” hvetemel
  • 190 gram vann
  • 15 gram fersk gjær

Dag 2: 

  • 250 gram italiensk “00” mel
  • 10 gram fersk gjær
  • 190 gram vann
  • En teskje salt
  • Ekstra mel til utbaking

Framgangsåte: 

Bland mel sammen med vann i en stor bolle. Tilsett gjæren, og bruk noen minutter på å røre det godt sammen. Dekk bollen med en håndkle og sett til heving i romtemperatur over natten.

Dag 2: 

Tilsett resten av melet og gjæren, og rør det sammen. Ha i vannet litt etter litt. Til slutt tilsetter du salt. Bland alt sammen i noen minutter, til du har en klissete deig.

Olje en stor bolle, og ha deigen over i den.

Dekk med et håndkle og sett til heving i en time.

Ha godt med mel på kjøkkenbenken, og velt deigen ut av bollen. La den ligge 30 minutter før du begynner å jobbe med den.

I mellomtiden forvarmer du stekeovnen til 240 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.

Hvis deigen er klissete og litt utfordrende å håndtere, så er du på rett vei. Ha mel på en kniv, og del deigen i tre lange deler. Løft dem over på stekebrettet. Vil du ha en litt finere fasong på dem, har du godt med mel på hendene, og former dem på brettet.

Stek i 25 minutter, eller til brødene begynner å bli gylne. Avkjøl på rist.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *