Ripsgelé

De beste barndomsminnene er små og sure. 

Da jeg var liten og vi dro i familieselskap til tanten og onkelen min i Sandnes, pleide det å være en dårlig match med barn å leke med. Søsteren min var nemlig like gammel som datteren deres, mens sønnen deres som var på min alder hadde en jevngammel gutt i familien.

Mens de voksne satt nede og drakk kaffe, lukket jentene seg inne på jenterommet, guttene på gutterommet, mens jeg ikke helt visste hvor jeg skulle gjøre av meg.

Til min store lykke hadde den familien noen digre rips- og stikkelsbærbusker i hagen. Var det rett sesong, lot tanten min meg ha et stort spann med, og så plukket jeg bær til selskapet var slutt. Jeg renset de mens jeg plukket, så da vi kom hjem var det bare å sette mor i sving på kjøkken.

Rips er stappfullt av god smak og antioksidanter. De inneholder også stoffet pektin. I nesten modne bær gjør det at ripsen stivner lett i gelé og syltetøy, uten at du trenger ekstra forsterkninger som for eksempel agarflak.

Pektininnholdet er mindre i helt modne bær, og derfor er disse bedre til saft. Ripssesongen varer fra juli til september, og det er derfor best å gjøre seg ferdig med syltingen den første perioden.

Ingredienser:

  • 2,5 liter rips
  • 3,5 desiliter vann
  • 500 gram sukker
  • 0,5 vaniljestang

Framgangsmåte: 

Vask og knus bærene. Kok dem opp sammen med vannet. Sil.

Bland saften sammen med sukker og innholdet av vaniljestangen.

Kok opp, og ta av skummet underveis.

La saften småkoke uten å røre i den i 15 minutter.

Hell rett over på glass og avkjøl.


2 Comments

 1. Joanne Gile Michaelsen

  Denne oppskriften må “tanten” prøve….så kjekt at du husker bærplukking i hagen når du var på besøk!

  1. Mari Hult

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *