Innbakt is

Is i frityren? Klart det går an. 

Denne oppskriften er også inspirert av en klassiker på den meksikanske restauranten i Stavanger der jeg jobbet tidligere. Der ble mange av gjestene skikkelig skuffa og sure, siden isen ikke var varm inni (!). For å unngå lignende tilstander her, så må det nevnes at vi ikke friterer isen for at den skal smelte. Det vi derimot gjør det for, er enkelt: Ved å rulle isen i knust tortilla og sukker og deretter steke den kjemperaskt, formes en sprø skorpe rundt isen, og gir både god tekstur og smak. Enkelt, og genialt!

Skal du lage denne desserten, må du være ute i god tid. Isen må fryses i to omganger etter at du har begynt med den, i tillegg må du tørke hvetetortillaer. Ellers er framgangsmåten enkel og grei, bare husk på å følge godt med på frityroljen!

Ingredienser til fire porsjoner: 

  • 500 gram vegansk vaniljeis
  • 4  hvetetortilla
  • 1 spiseskje sukker
  • 2 teskjeer kanel
  • 0,5 desiliter potetmel
  • 1,5 desiliter soyamelk
  • 1 spiseskje eplecidereddik

Framgangsmåte:

Denne desserten krever litt planlegging.

Begynn med isen. Kle en tom plastboks eller et plastbrett med plastfolie. Skjær isen opp i porsjonsstykker, og form de til kuler med hendene. Legg i bolle eller på brett, og sett i fryseboksen. De må stå der til de blir helt frosne igjen.

Hvetetortillaene må være helt tørka. Dette kan du gjøre ved å la dem ligge ute på kjøkkenbenken over natten, eller ved å tørke dem i stekeovn på 70-80 grader.

Når de er klare, knekker du dem opp i mindre biter, og kjører i kjøkkenmaskin sammen med sukker og salt. Det skal ha griljermel-konsistens når det er klart. Ha miksen over i en skål. I en annen skål har du potetmel, og i den siste visper du sammen soyamelk og eplecidereddik.

Nå er det på tide å ta isen ut av fryseren. Rull kulene først i potetmel, deretter i soyamelkmiksen og til slutt i de knuste hvetetortillaene. Ha kulene tilbake i boksen/på brettet, og la dem igjen fryses helt ned.

Før servering varmer du olje i en frityrgryte eller en tykkbunnet kjele med lokk. Test at oljen er varm nok med å ha i en liten brødbit. Freser det rundt biten er oljen klar.

Fritér iskulene en etter en, noen få sekunder er nok. Vent minst 10 sekunder mellom hver fritering, slik at oljen ikke kjøles ned. Server med en gang, sammen med en god bærsaus og/eller friske bær.

INNBAKT IS: Iskulene rulles i potetmel, soyamelkblanding og til slutt knuste hvetetortillas.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *