Tempeh

Hvem hadde trodd at fermenterte soyabønner skulle smake så godt? 

Tempeh er et tradisjonelt soyaprodukt som stammer fra Indonesia. Det lages gjennom en kontrollert fermenteringsprosess av soyabønner, som binder dem sammen i en slags kakeform.

Konsistensen er fastere enn tofu, med litt variert tekstur på grunn av bønnene. Tempeh smaker litt som nøtter og sopp, og er en veldig god erstatning til kjøtt.

Næringsinnhold: 

Tempeh inneholder soyabønner, som er gode kilder til protein, kostfiber og vitaminer. Fermenteringsprosessen gjør i tillegg at det blir lettere for kroppen å fordøye proteinet.

Her får du kjøpt det: 

Selvfølgelig er et så utrolig produkt vanskelig å få tak i! En del asiatiske butikker kan ha det i store stykker relativt fersk, da pleier det å ligge med tofuen i kjøleskapet.

Andre steder, inkludert typiske økologiske butikker, finner du oppskåret tempeh på boks.

Finner du det ikke i butikk, kan tempeh bestilles fra en del nettbutikker.

Slik bruker du det:

Tempeh er ikke så ulikt tofu i bruksmåter. Kjøper du det i lake kan det være greit å presse ut væske før bruk. Jeg foretrekker også å koke tempeh før jeg steker det.

Tempeh trenger dessuten litt lenger tid i marinade for å trekke til seg all smaken, i motsetning til tofu som kan marineres på utrolig kort tid. 

VEGANSK BACON: Kokt, marinert og sprøstekt tempeh.
Triks: 

Kok skiver med tempeh, og stek i en panne med soyasaus og lønnesirup. Kjempegodt i wraps!

Oppskrifter:

Tempeh-“bacon”

Tempehtaco

HER FINNER DU HELE RÅVARELEKSIKONET. 

5 Comments

 1. Hvilke nettbutikker har det?

  1. Mari Hult

   Jeg TROR Veganlife.no i alle fall 🙂 I alle fall hatt det før.

 2. D.Breimo

  Det går an å kjøpe soyabønner i innvandrerbutikk, bestille ”ragi tempeh” fra Indonesia og så lage dette selv. Raprima er det beste merket å kjøpe. En halvkilos pakke holder til masse omganger. Dersom denne ”gjæren” oppbevares tørt og kjølig, vil den holde seg aktiv i minst to år. Tempeh er enkelt å lage. Oppskrift finnes på nettet. Har man en gammeldags kaffekvern til å grovknuse soyabønnene, så er dette en fordel. Det tar bare halvannet / to døgn å framstille en batch tempeh. Temperaturen på badet er akkurat passe til å sette pakkene til ”modning”. Kona bruker fryseposer som hun perforerer med en stekgaffel. Ca 1-2 cm mellom hullene. Her er adressen til firmaet som lager Raprima.. https://tempebumbung.wordpress.com/

  1. Mari Hult

   Oi. Wow! Tusen takk for informasjon! 🙂

   1. Jeg laget for noen dager siden, i to dager satte jeg det i ovnen, lysene slått på, så varmen var riktig, og ikke gjør den for tykk, fordi hvis den er for tykk, vil den mislykkes

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *