

Bergenske løsebrød
Herlige rundstykker med rug, perfekt med hjemmelaget syltetøy.
Jeg elsker å bake ferske brød og rundstykker til frokost! Og nå når det er sommer, har jeg faktisk tid til det.
Det tar et par timer, det er klart, men mesteparten av tiden går til heving, og da kan du gjøre andre ting. Jeg foretrekker cappuccino og nyheter på ipad.
Disse løsebrødene har nok fått navnet sitt på grunn av den løse deigen. Når du er kommet så langt at du legger emnene på stekebrettet kommer du nok til å tvile på at dette kommer til å bli noe bra, men det gjør det altså!
Før steking blir ikke disse penslet med noe, og sammen med melrester fra utbakingen gir dette dem det litt rustikke utseendet.
Ingredienser til 6 løsebrød:
-
- 2,5 desiliter vann
-
- 25 gram gjær
-
- 120 gram siktet rugmel
-
- 60 gram hvetemel
-
- 1 teskje salt
-
- 2 desiliter hvetemel til utbaking

Framgangsmåte:
Varm vannet til det er lunkent og ha det i en bolle. Smuldre gjæren i. Bland i mel og salt, og elt alt godt sammen. Deigen blir skikkelig løs. Dryss over litt mel, dekk til bollen og la deigen heve i ca en time.
Kle et stekebrett med bakepapir.
Elt det meste av utbakingsmelet inn i deigen før den deles i 6 emner. Rull ut glatte boller av emnene. Vil du ha en litt mer karakteristisk løsbrødfasong, får du det ved å slå midt på bollen med kanten av hånden slik at bollen nesten deles i to.
Ha bollene over på stekebrettet, dekk til og sett til etterheving.
Forvarm stekeovnen til 220 grader. Steke løsebrødene i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.
Tips: Bergenske løsebrød smaker utmerket med hjemmelaget jordbærsyltetøy.