vegansk paella oppskrift

Grønnsakspaella

En spansk nasjonalskatt!

Paella er en av disse fantastiske oppfinnelsene fra Spania, der gode råvarer kokes sammen for å lage et enda bedre resultat. Paella betyr “stekepanne”, og det sies at retten stammer fra rismarkene utenfor Valencia, der arbeiderne hadde ris og det de fant av andre matvarer sammen nettopp i stekepannen.

Nøkkelingredienser utenom ris er olivenolje, kraft og safran, deretter tilsetter du det du kan ønske – det finnes like mange oppskrifter på paella som det finnes husmødre i Spania. Du kan trygt si at retten er spanjolenes lapskaus.

Paella er også sosial mat, stekepannen setter du rett på bordet, så kan folk forsyne seg selv!

Her bruker jeg en del forskjellige grønnsaker, men for at det ikke skal bli en ren karbobombe er det fint å ha i litt protein også. Det finner jeg i  frosne soyabønnekjerner. Disse små grønne skjønnasene ble jeg i sin tid tvunget til å kjøpe på min lokale, vietnamesiske matbutikk. “Ha de i wok og salat”, sa innehaveren, og fulgte meg strengt til kassen.

Før bruk har jeg bønnene over i en skål og heller kokende vann over. Deretter går det lett å presse kjernene ut av det tynne skall-laget. Det tar litt tid, men er definitivt verdt det. Etter denne varmebehandlingen er bønnene nesten helt klare til bruk, så de trenger bare et par minutter i wok eller stekepanne (såfremt du ikke vil bruke dem i hummus. Da kan du koke dem i 15-20 minutter).

I denne oppskrifter kan du også bruke det som på engelsk heter fava bean.

Ingredienser til to porsjoner: 

 • 3 spiseskjeer olivenolje
 • En sjalottløk
 • En halv rød paprika
 • En halv gul paprika
 • 10 aspargesbønner
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 teskje paprikapulver
 • 1 teskje gurkemeie
 • 1 teskje chilipulver, eventuelt en halv teskje cayennepepper
 • 150 gram paellaris
 • 1 teskje safrantråder
 • 2 laurbærblad
 • 6 desiliter grønnsakskraft
 • Salt og pepper
 • 100 gram frosne soyabønnekjerner
 • 7 kirsebærtomater
 • Et par kvaster bladpersille
 • En halv sitron

Framgangsmåte: 

Varm opp oljen i en stor stekepanne. Finhakk sjalottløk, og la den surre i noen minutter. Rens paprika og skjær dem i skiver, og ha i. Aspargesbønnene skjærer du av tuppen på, og deler dem på midten. La alt surre sammen i noen minutter. Finhakk hvitløken og ha den i.

Tilsett deretter paprikapulver, gurkemeie og chilipulver. Bland alt sammen, og la det stå i ro noen minutter i stekepannen for å frigjør aromaer. Rør deretter inn paellaris, la det surre et par minutter. Tilsett safrantråder og laurbærblad, og hell over grønnsakskraften. La det småkoke uforstyrret i 20 minutter, eller til risen har absorbert all væsken. Smak til med salt og pepper, men vær forsiktig så du ikke rører noe særlig i retten.

Ha soyabønnene i en skål, og hell kokende vann over. Klem forsiktig på hver bønne for å få av skallet. Skjær kirsebærtomatene i to.

Legg bønner og tomater på toppen av innholdet i stekepannen. Skru ned varmen, og la alt stå og godgjøre seg et par minutter til.

Grovhakk persille, og dryss over. Skjær sitronen i båter, legg dem på toppen, og server!

1 Comment

 1. Cecilie Melland

  Fantastisk god smak! Fant ikke fava beans, så jeg brukte butter beans. Funka bra det og.:-)

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *