Sommerlige vårruller

Sunne vårruller? Det er nesten juks. 

Han var ikke veldig imponert, mannen, da jeg sa jeg hadde laget sunne vårruller. Heldigvis tok han sjansen, kanskje fordi jeg hadde laget en peanøttsaus til? For plutselig var alle rullene på fatet borte.

I ordet sunt legger jeg ikke nødvendigvis i at vårrullene er fulle av grønnsaker. Sunt i vegetarvårrullsammenheng er at de ikke friteres.

Istedenfor pakker jeg dem inn i rispapir. Det får du tak i billig i asiatiske matvarebutikker, i tillegg selger de dem (litt dyrere) i godt assorterte dagligvarebutikker. Dette er genialt for folk som ikke tåler gluten, og ikke egentlig noe dummere for oss andre.

Rispapir er nemlig veldig milde på smak, slik at smaken av innholdet kommer mye bedre fram. Du slipper ikke unna med å pakke noe inn i filodeig og fritere livet ut av det, for så å servere det med kraftige sauser.

Rispapir setter derfor helt andre krav til sammensetningen inne i vårrullen, og det skal du være glad for! Våruller kan nemlig ha en smake fantastisk, om du legger til rette for det, så her er det gastronomiske opplevelser i vente!

Her er en oppskrift som jeg pleier å bruke, men det er ingenting i veien for å sette sammen ingredienser som du liker bedre.

NB: For å gjøre denne oppskriften helt glutenfri, må du passe på å bruke glutenfri soyasaus, i tillegg må du lese på tofupakken om den også er ok.

Ingredienser til 12 ruller: 

    • 100 gram glassnudler (kjempetynne risnudler)
    • 1 neve spinat
    • 2 kvaster mynte
    • 2 kvaster koriander
    • 1 gulrot
    • En kvart squash
    • 1 spiseskje soyasaus
    • 1 teskje chilisaus
    • 50 gram tofu
    • 12 rispapir

Peanøttsaus: 

    • 1 desiliter peanøttsmør
    • 0,5 desiliter vann
    • 1 spiseskje soyasaus

Framgangsmåte: 

Kok opp godt med vann i en gryte. Kok nudlene i et par minutter, de blir ferdige raskt. Sil av vannet.

Finhakk spinat, mynte og koriander.

Skrell gulroten, og riv den og squash på et rivjern.

Bland alt sammen med soya- og chilisaus.

Deretter smuldrer du opp tofuen i relativt små biter, og blander i.

Kok opp godt med vann i en gryte. Skru av varmen. Ha i ett og ett rispapir. De klister seg sammen enormt fort (verre enn plastfolie), så pass på at du hele tiden holder i arket, for eksempel med en pinsett. Arket trenger såvidt å få væske på seg for å bli klart.

Legg en god spiseskje rull midt på det myke arket. Brett inn på sidene, og rull sammen. Vårrullen limer seg sammen av seg selv. Fortsett med alle arkene.

Peanøttsaus: 

Jeg anbefaler å bruke “crunchy” peanøttsmør her. Hvis du ikke får tak i det kan det være kjekt å grovhakke noen peanøtter og røre inn i sausen.

Ha alle ingrediensene i en gryte, og varm sakte opp mens du jevnlig visper. Etterhvert tykner sausen, da er den klar til servering. Smak gjerne til med soyasaus for å få ønsket saltsmak.

Server vårrullene ganske kjapt etter laging sammen med varm peanøttsaus og sweet chilisauce.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *