vegansk burger oppskrift

Bønneburger med valnøtter

Skikkelig kraftige veggisburgere med svarte bønner, valnøtter og glutenmel. Perfekte på grillen!

Jeg blir aldri lei av vegetarburgere! Heldigvis er det enormt mange varianter å velge mellom. Noen er basert kun på grønnsaker, noen på nøtter, andre har tofu, bønner, TVP – you name it!

I dag er det glutenmel som spiller hovedrollen. Det er hvetemel der mesteparten av karbohydratene er fjernet, slik at man sitter igjen med hveteproteinet. Dette melet gjør noe helt spesielt med konsistensen når man bruker det i mat, det henger mer sammen.

Glutenmel blir nettopp derfor ofte brukt når en lager kjøtterstatninger, blant annet i seitan, og har mye av æren for at disse burgerne er greie å steke både i panne og på grill.

Du får kjøpt glutenmel på helsekostbutikker.

I oppskriften bruker jeg også små sorte bønner, som ikke trenger så mye tid verken til utvanning eller koker (1 time + 30 minutter holder godt). Dessuten synes jeg det er godt at de kremdeles har litt tekstur igjen, slik at de ikke moser seg helt sammen med resten av ingrediensene.

Ingredienser til to (store) burgere: 

 • 2 desiliter svarte bønner, utvanna og kokte
 • 1 desiliter valnøtter
 • 1 sjalottløk
 • 1 desiliter glutenmel
 • 2 spiseskjeer soyasaus
 • 1 strøken teskje løkpulver
 • Salt og pepper
 • Olje til steking

Framgangsmåte:

Ha bønner, nøtter og løk i en kjøkkenmaskin. Kjør i ca 30 sekunder, det skal fortsatt ha ganske grov tekstur. Ha i glutenmel, soyasaus og løkpulver, og kjør maskinen videre til du har en ganske fast masse, men fremdeles med tekstur. Smak til med salt og pepper.

Ha blandingen over i en bolle, dekk med plastfolie, og sett kaldt i minst 15 minutter.

Når du er klar til å steke eller grille burgerne, tar du deigen ut fra kjøleskapet og former to faste og fine burgere. Stek dem i stekepanne med litt olje i på medium/høy varme i ca fem minutter på hver side – eller tilsvarende på grillen.

Smaker godt i burgerbrød med litt salat.

2 Comments

 1. Utvanning og koking av bønner, hvordan gjør du det? :p

  1. Mari Hult

   oi, sorry! Bønnene får ligge i vann i minst 8 timer (gjerne over natta), deretter kokes de møre i nytt vann. halvtime/time

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *