Seks fasjonable måter å bruke opp gammelt brød på

Gi halvgammelt brød en total makeover med disse oppskriftene. 

I Norge kaster vi alt for mye, og matavfall er den avfallstypen som har vokst raskest de siste årene.

Østfoldforskning har beregnet at det var om lag 335 000 tonn nyttbart matavfall i Norge i 2007, eller om lag 71 kilo per innbygger. Det innebærer at husholdningene kaster 25 prosent av maten de kjøper. Det nyttbare matavfallet er beregnet å utgjøre et samlet verditap på 9-10 milliarder kroner. Klimagassutslipp knyttet til produksjon og distribusjon av mat som kastes, beregnes til ca. 535 000 tonn CO2-ekvivalenter, noe som tilsvarer årlige utslipp fra ca. 160 000 biler.

Det sier seg selv at mye av dette avfallet er helt unødvendig. Mye mat som kastes kan gis nytt liv. Jeg snakker ikke nødvendigvis om å varme opp gårdagens gryterett, men å gi mat en total makeover. Og jeg begynner med brødet!

Jeg nekter å spise tørre skiver, bare så det er sagt. Men for en husstand på to personer er det ikke så lett å spise opp et helt brød på en dag. Derfor er det bra det finnes alternative måter å kvitte seg med brødrestene på. Fra nå av kaster vi det ikke, men sier: Jippi! Vi har halvgammelt brød på kjøkkenet!

Her er mine forslag:

Crostini

Crostini er tynne skiver av baguetter eller brød (gjerne en brødskive delt i fire like store biter – så de ikke blir så store), som stekes til ganske sprø i ovn eller panne, for så å serveres med noe godt på.

Jeg pleier å pensle dem med litt god olje, og steke dem i ovn på 180 grader til de blir sprø. Snur dem halvveis. Etter avkjøling kan det være ekstra godt å gni crostiniene inn med litt hvitløk.

Crostini smaker kjempegodt med hummus, pesto eller nøttepålegg, ellers kan du prøve deg på klassikeren under:

Crostini med tomat og basilikum

Toast

Det eldste og enklest trikset i boka: Rista brød.

Server gjerne sammen med en hjemmelaget “kremost” med forskjellig smak.

cashewost

nøttepålegg med chili

Krutonger

Brødkrutonger passer fabelaktig i salater, eller som garnityr i supper. De er kjempeenkele å lage – men brødet er nødt til å være et par dager gammelt!

Skjær brødet opp i terninger. Finhakk urter, hvitløk, salt og pepper etter smak. Varm godt med olje til medium varme i en panne. Ha i brødterningene, vend i urteblandingen og la krutongene steke til de er sprø på alle sider.

Panini

Panini er en av de geniale italienske oppfinnelsene, der du legger fyll i en baguette eller mellom to brødskiver, og steker de mens de presses sammen. Noen har egne panini- eller toastjern, jeg bruker stekepanne med en gryte oppå.

Panini med pesto og stekte grønnsaker

Arme riddere

Arme riddere er en typisk søndagsfrokost, der du gir nytt liv til lørdagens brødskiver. Skivene dynkes i en tyktflytende røre, og stekes noen minutter på hver side. De smaker kjempegodt med for eksempel sirup, kakao, frukt og bær.

I røren kan du også eksperimentere deg fram, men det er viktig å ha i noe som holder det hele sammen, for eksempel banan, – hvis ikke kan det bli sølete og brenne seg i panna.

Arme riddere med banan

Smuler

Brødsmuler – noe så genialt!

Skjær av skorpene på brødet, og kjør resten til smuler i kjøkkenmaskinen. Det passer perfekt i vegetarburgere!

Aubergineburger


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *