vegansk pasta pomodoro oppskrift

Pasta al Pomodoro

Rett fra Piemonte: Verdens enkleste og kanskje beste pastarett. 

“Lui è un vegetariano” lyser opp på en støvete iphoneskjerm. Servitøren nikker, og smiler.

“Si, si”

Google Translate er en god reisevenn å ha. Vi har kommet oss gjennom hele Piemonte og Langhe to ganger på den måten.

Drar du ut av byene finner du nemlig ikke lenger a la carte-restauranter. Der er det familierestaurantene der mor står på kjøkken, far prater med gjestene, døtrene serverer, og sønnene jobber ute i vinmarka.

I kjelleren lagrer de vin, og på kjøkkenet får de kun inn råvarer fra områdene rundt.

SERRALUNGA: Når vinen lages i kjelleren på restauranten får ordet kortreist en ny betydning.

Menyen er vanligvis et laminert ark der du kan velge hvor mange retter du vil ha. I tillegg må du velge om du vil ha rød eller hvit vin, glass eller flaske, og om du vil ha Barolo, Dolcetto, Barbaresco eller Nebbiolo. Pris og hva du faktisk skal spise det tar restauranten seg av, og det er ingen dum idé. Her er de stolte av tradisjonsmaten sin, og nekter å servere noe der de ikke har rette råvarer. Det er det som er den italienske hemmeligheten: Retten kan være så enkel den vil. Så lenge du velger tipp-topp råvarer blir det nydelig uansett.

Til vegetargjester er det to “primi” som går igjen (primi er karboretten som kommer etter antipasti, men før “hovedretten”, som ofte er med kjøtt): Risotto med Barolo og Pasta al Pomodoro. Herldigvis er jeg frekk nok til å spørre om oppskrifter, så her kommer først pastaoppskriften, direkte fra Serralunga. Prego!

NB: Bak alle ingrediensene på lista kan du tenke deg at det står “av høy kvalitet”.

Ingredienser til to porsjoner: 

    • 4 plommetomater
    • Pasta, helst av durumhvete
    • 2 spiseskjeer extra virgin olivenolje
    • 3 hvitløksfedd
    • Noen kvaster frisk basilikum
    • Salt
    • Nykvernet pepper
    • 2 desiliter vann

Framgangsmåte:

Start med å flå tomatene. Kok opp godt med vann i en gryte. Ha iskaldt vann i en bolle ved siden av. Skjær et kryss i toppen av tomatene, motsatt side av der stilken er. Ha dem først ti sekunder i det kokende vannet, før du har dem over i isvannet. Da er det lett å dra av skinnet. Del deretter tomatene i to på langs, og grav ut innmaten med en spiseskje. Kast innmaten, og skjær resten i små terninger.

Kok opp masse vann i en stor gryte (minst to liter), og kok pastaen etter anvisning på pakken. Sil av vannet.

Ha oljen i en stekepanne, og varm den opp til medium varme. Ha i de uskrella hvitløksfeddene, og stek dem til de begynner å bli brune. Skru ned varmen og kast hvitløken.

Ha i tomatene, salt, pepper og vann. La det småkoke under stadig omrøring, til sausen tykner.

Finhakk basilkum.

Bland sammen pasta, saus og basilikum i en bolle, og server rykende varmt.

Tips: Server pastaen sammen med hjemmelagde grissini. 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *