veganske vårruller oppskrift

Vårruller

Det beste som finnes?

Jump to Recipe

Da jeg og søsteren min var hjemme alene da vi var ungdommer, pleide mor å handle inn litt idiotsikker mat. På turene i frysedisken ville søsteren ofte ha vårruller, disse som kom i ganske store, svarte poser. En ganske tykk deig, som inneholdt en forferdelig krydra saus, og store mengder ihjelkokt kål. Noen som husker hvilke jeg mener?

Det var ikke rart jeg følte meg som en vanskelig unge i matveien, da jeg kun spiste den stekte deigen, og lot fyllet ligge igjen på tallerkenen. Dette var mitt første møte med vårruller, og jeg brukte mange år på å fundere på hvem som faktisk bestilte disse rullene på asiatiske restauranter.

Flere år senere flyttet søsteren min for seg selv. Storhaug på Stavanger. Den internasjonale bydelen. En dag vi var på vei hjem til henne, stakk vi innom den vietnamesiske matbutikken Norvima på Nytorget (der den var tidligere – liten butikk i en kjeller, rett og slett), der de solgte enkle vårruller som du fikk med deg i en serviett. Hun fikk overtalt meg til å prøve en, og på veien hjem knasket vi på hver vår perfekte vårrull. Jeg var omvendt.

Etter dette har jeg elsket vårruller, og de er faktisk skikkelig enkle å lage selv. Dette er en veldig typisk oppskrift, så ikke vær redd for å ha i ingredienser du liker bedre.

Disse kan også fryses, men stek dem før frysing. Hvis ikke blir de slakke, og vonde å varmebehandle etter tining.

Antallet filodeigplater du trenger, kommer an på størrelsen. Her har jeg brukt medium størrelse, da er det nok til ca 15 ruller. Bruker du de mindre (10×10 cm) får du fort dobbelt så mange.

veganske vårruller oppskrift

Veganske vårruller

Nydelige vårruller med nudler, tofu, kål og masse gode smaker.
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins
Course hovedrett
Cuisine asiatisk
Servings 15 stk.

Ingredients
  

 • 1 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk eller 2 hvitløksfedd
 • 2 gulrøtter
 • 100 g kål
 • 200 g tofu gjerne "deep fried"-varianten
 • 4 stilker koriander
 • 100 g risnudler
 • 1 ss soyasaus
 • 1 ss chilipasta f.eks. sambal oelek
 • 4 ss vann
 • filodeig
 • 1 l frityrolje (droppes ved ovnssteking)

Instructions
 

 • Riv løk, hvitløk og gulrøtter på et rivjern. Kutt opp kål i biter på om lag 1×1 cm. Smuldre opp tofuen i ca like store biter. Finhakk koriander.

 • Kok opp vann i en gryte. Ha i risnudler og kål, og la det koke et par minutter. Sil av vannet. Ha de revne grønnsakene, tofu og koriander i en bolle. Bland i soyasaus og chilipasta. Ha deretter i kokte risnudler og kål.

 • Pensle vann på kantene av filodeigen, og legg på fyll. Mengden kommer an på størrelsen på platene, men mellom en og to spiseskjeer pleier å passe. Prøvd deg fram.Rull sammen, pakk inn kantene når du er ca. halvveis. Det er viktig å rulle stramt så de ikke går i stykker under steking.

Alternativ 1: fritering

 • Varm opp frityroljen i en gryte, og stek vårrullene. Stek de i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryten. Legg vårrullene på papir, så fettet får renne av.

Alternativ 2: ovnssteking

 • Dersom du skal steke vårrullene i ovn (som anbefales på det sterkeste) forvarmer du stekeovnen til 200 grader, og kler et stekebrett med bakepapir. Fordel vårrullene utover brettet, pensle med litt olje og stek i cirka 10 minutter – til vårrullene er gylne og fine. Ta ut brettet, snu vårrullene, pensle litt mer olje på og stek dem i cirka fem minutter til.

Servering

 • Server med gode sauser til, for eksempel sweet chili og soyasaus.

Notes

Vårruller smaker kjempegodt med forskjellige asiatiske sauser. Stikker du innom en asiatisk butikk, får du bra utvalg, store flasker og lave priser! På Norvima i Stavanger, kjøper jeg soyasaus og sweet chilisaus til ca 35 kroner literen, i motsetning til 40 kroner for en kvart liter på de tradisjonelle norske dagligvarebutikkene. Fangsten på bildet under kostet meg mindre enn hundrelappen, og jeg regner med at du gjør like gode kupp i andre byer.
Keyword helgedigg

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating