

Gulrotkake
Når du er voksen kan du lage så mye glasur du vil.
Det hele begynte med at jeg hadde utrolig lyst på gulrotkake. Har tidligere med stor suksess laget gulrotcupcakes, så gikk løs på kokebøkene mine med stor optimisme. Ingenting. Nada. Det nærmeste jeg kom var gulrotkakeis og gulrotkakefrokostblanding (seriøst). Fant en ikke-vegansk oppskrift fra Hummingbird Bakery, og den så litt for vanskelig ut til å veganisere.
Nei vel, tenkte jeg, da får vi prøve bloggene. Igjen lette jeg meg gjennom en hel haug blogger. Fant en del oppskrifter med eggerstatningspulver, og det nekter jeg å bruke (og synes forøvrig det er juks å kalle det en vegansk oppskrift, når du bare erstatter et ikke vegansk produkt med en pulvererstatning. Blir litt som å lage en oppskrift på vegansk pizza med veggisfarse og cheezly – det blir for dumt.
Fant også noen oppskrifter der målet tydeligvis var å ha i så mye bakepulver at kaken ble stor og luftig, det synes jeg også er en dårlig idé. Du kjenner tydelig den vonde smaken fra bakepulveret, og gulrotkaker kan gjerne tillate seg å være ganske faste (så lenge de er saftige).
Løsningen ble en kombinasjon. Jeg trakk ut litt fra forskjellige oppskrifter, og satt igjen med en relativt flat kake som likevel var saftig og veldig smakfull. Hemmeligheten ligger i gulrøttene. De gir ikke bare en god smak, de tilfører også mye væske, som gir kaken en veldig god konsistens. Røren holder seg også svært godt sammen, så du trenger ikke tenke på typiske eggerstatninger som linfrø og soyayoghurt.
Glasuren er den samme som jeg bruker på cupcakene, men jeg har laget skikkelig mye, for jeg synes den er så god. For et mer normalt glasurlag, kan du halvere porsjonen.
Ingredienser til en kake:
-
- 5 desiliter hvetemel
-
- 2 teskjeer bakepulver
-
- 1 teskje natron
-
- 1 teskje kanel
-
- 0,5 teskje tørket ingefær
-
- 0,5 teskje kardemomme
-
- 0,5 teskje salt
-
- 2 teskjeer vaniljesukker
-
- 2 desiliter brunt sukker
-
- 1 desiliter appelsinjuice (helst nypresset. Ta vare på appelsinskallet)
-
- 1 desiliter rapsolje
-
- 2 medium/store gulrøtteråpx
-
- 1 desiliter valnøtter
Ostekrem:
-
- 150 gram veganmargarin
-
- 225 gram vegansk kremost naturell
-
- 150 gram melis
-
- 2 teskjeer vaniljesukker
-
- Appelsinskall til pynt
Framgangsmåte:
Forvarm stekeovnen til 175 grader. Smør + mel en kakeform.
Bland sammen hvetemel, bakepulver, natron, kanel, ingefær, kardemomme, salt og vaniljesukker.
I en annen bolle rører du sammen brukt sukker, appelsinjuice og rapsolje.
Skrell og riv gulrøttene, grovhakk valnøttene.
Hell det våte over i det tørre i et par omganger, og rør det sammen. Vend deretter inn revne gulrøtter og valnøtter.
Ha røren over i den smørte kakeformen. Bruk en slikkepott til å fordele alt utover.
Stek i 40-45 minutter, til kaken tåler trepinne-testen (stikk en trepinne ned i kaken, og se om noe henger igjen i den. Hvis ikke er kaken klar).
Åpne stekeovnsdøren, og la kaken stå og hvile seg der inne i et kvarter.
Ostekrem:
Pass på at alle ingrediensene står i romtemperatur minst en halvtime før du setter igang.
Skjær smøret i terninger. Ha det i en kjøkkenmaskin sammen med kremost, halvparten av melisen og vaniljesukkeret. Kjør til du har en helt jevn og kremete masse. Smak til med melis til du får ønsket smak.
Riv appelsinskall.
La kaken avkjøle i formen.
Ta av formen rundt kaken. Hvelv kaken over på serveringsfat eller en tallerken. Det kan være greit å legge tallerkenen oppå kaken, for så å snu dem rundt sammen. Slik sikrer du deg mot at kaken brekker.
Dersom kaken ikke allerede har løsnet fra bunnen, kan du lirke den løs med en kniv.
Bruk en slikkepott eller kniv til å fordele ostekremen rundt og oppå kaken. Denne oppskriften gir mye krem, så det kan være lurt å ta litt på om gangen. Dryss revet appelsinskall over.
Ønsker alternativt mel til vegetarkaker…..tips i vei Mottas med ❤️-lig takk!
Mener du glutenfritt? Eller bare ikke hvete? 🙂