

Tilslørte bondepiker
Klassisk og kjempegod sommerdessert.
Tilslørte bondepiker var favorittdesserten min da jeg var liten, og den er jammen i en egen klasse fremdeles. Å veganisere den er utrolig lett, litt vegansk smør og havrefløte er alt som skal til.
Denne desserten har alt: Fyldig, søt krem, sprø brødsmuler med kanel- og karamell, og en kjempegod, hjemmelaget eplemos.
Ingredienser til 4 porsjoner:
-
- 1 kilo eple
-
- 1 desiliter vann
-
- En halv vaniljestang
-
- 2 desiliter sukker
Kavring:
-
- 3 spiseskjeer vegansmør eller – margarin
-
- 5 desiliter tørket kavring eller brød (eller griljermel)
-
- 1 desiliter sukker
-
- Litt malt kanel
Krem:
-
- 4 desiliter kremfløte til pisking. Jeg foretrekker havrekrem.
-
- 2 spiseskjeer sukker
Framgangsmåte:
Skrell eplene og fjern kjernehuset. Skjær eplene i store terninger. Kok opp vannet med en splittet vaniljestang og sukker. Ha i eplebitene, og la dem koke møre uten å svi i bunnen. Rør jevnlig, og etter fem til ti minutter blir det til mos. Det aller beste er å ha små biter epler igjen i mosen.
Avkjøl.
Kavring:
Kjør kavring eller brød til smuler i kjøkkenmaskin. Smelt smøret på middels varme i panne. Ha i smulene i pannen sammen med sukker og kanel. Rør det rundt hele tiden, til massen er brun og fin. Hell den over på tørkepapir og la den avkjøle.
Krem:
Visp kremfløte og sukker nesten stivt.
Legg smuler, eplemos og krem lagvis i porsjonsglass eller bolle, og server med en gang.