Ekstraordinære cupcakes

Her er oppskriftene fra Oslo Vegetarfestival 2011. 

Med meg til vegetarfestivalen hadde jeg tre typer cupcakes, tre typer glasur, og en hel haug med pynt. Alle som var innom standen fikk pynte sin egen cupcake, og folk var kanonkreative! Så kreative, at jeg vil oppfordre dette som en aktivitet i bursdagsselskaper, foreninger etc. Aktiviteten er også barnevennlig, barna synes det var kjempekjekt å pynte, selv om noen trengte litt hjelp med de litt tunge sprøyteposene.

Kjempekjekt var det uansett, og koselig å møte så mange! Gleder meg allerede til neste festival, da skal jeg ha med mer kaker.

Under kommer oppskriftene på det jeg hadde med meg, og bilder på noen av kakene som ble pynta på festivalen. Det er bare å sette i gang!

Alle oppskriftene holder til 12 cupcakes, eller glasur til 12 cupcakes.

Vaniljecupcakes: 

    • 2 desiliter soyamelk
    • 2 teskjeer eplesidereddik
    • 1 desiliter rapsolje
    • 2 desiliter sukker
    • 2 teskjeer vaniljesukker
    • 3 desiliter hvetemel
    • 2 spiseskjeer maisstivelse
    • 1 teskje bakepulver
    • 1/2 teskje natron
    • 1/2 teskje salt

Framgangsmåte:

Forvarm ovnen til 175 grader. Bland sammen melk og eddik i en bolle, la det stå et par minutter. Ha i olje, sukker og vaniljesukker, og rør godt sammen. Mål opp hvetemel, maisstivelse, bakepulver, natron og salt, og sil over i melkeblandingen. Bland sammen til du har en jevn røre.

Fordel i muffinsformer, de skal være cirka tre fjerdedels fulle. Stek i 20 minutter, og pass på at du ikke åpner døren under steking. Da faller kakene sammen.

Sjokoladecupcakes: 

    • 2 desiliter soyamelk
    • 1 teskje eplecidereddik
    • 1,5 desiliter sukker
    • 1 teskje vaniljesukker
    • 0,75 desiliter rapsolje
    • 2 desiliter hvetemel
    • 0,5 desiliter kakaopulver (100 prosent)
    • 1 teskje natron
    • 0,5 teskje bakepulver
    • 0,5 teskje salt

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Finn fram muffinsformer. Har du et eget muffinsbrett trenger du bare 12 former, mens om du har dem på en varnlig stekeplate bør bruke 2 eller 3 former per cupcake slik at fasongen holder seg. Start med å blande sammen melken med eddiken. La det stå et par minutter, til det klumper seg litt. Etterpå har du i sukker, vaniljesukker og olje. Blant alt sammen til det får en litt skummet konsistens.

Mål opp resten av de tørre ingrediensene, og sil over. Rør det sammen til alle de store klumpene er borte. Fordel røren utover formene, ideelt sett skal de være om lag to tredjedeler fulle. Stek dem i 18 minutter. Avkjøl.

Peanøttcupcakes: 

    • 2 desiliter soyamelk
    • 2 teskjeer eplesidereddik
    • 1 desiliter peanøttsmør
    • 0,75 desiliter rapsolje
    • 1,5 desiliter  sukker
    • 2 spiseskjeer molasses (eller mørk sirup)
    • 1 teskje vaniljesukker
    • 2 teskjeer knuste linfrø
    • 3 desiliter hvetemel
    • 2 teskjeer bakepulver
    • 0,5 teskjeer salt

Framgangsmåte: 

Forvarm stekeovnen til 175 grader. Bland melk og eddik i en kopp, og sett til side. Ha peanøttsmør, olje, sukker, molasses, vaniljesukker og knuste linfrø i en bolle. Bland det godt sammen. Ha i melkeblandingen etterpå. Mål opp mel, bakepulver og salt, og bland det inn i resten av røren. Fordel i muffinsformer, og stek i 23 – 25 minutter. Avkjøl på stekebrettet.

Sjokolademousse: 

    • 3,5 desiliter silketofu
    • 0,25 desiliter soyamelk med sjokoladesmak
    • 2 spiseskjeer lønnesirup, eventuelt mer
    • 1 teskje vaniljesukker
    • 200 gram vegansjokolade

Framgangsmåte: 

Ha tofuen i en kjøkkenmaskin sammen med melk, sirup og vaniljesukker. Kjør det til du har en jevn masse.

Smelt sjokoladen i vannbad, og avkjøl i noen minutter. Rør forsiktig i den. Ha sjokoladen i tofumassen, og la maskinen jobbe videre til sjokoladen er blandet ut. Hell over i en skål, ha plastfolie over, og sett i kjøleskapet. La det stå kaldt i minst en halvtime.

Overfør moussen til en sprøytepose. Har du ikke det så bruker du en vanlig plastpose, der du klipper et lite hull i enden. Fordel over de avkjølte kakene.

Peanøttkrem: 

    • 100 gram veganmargarin
    • 100 gram peanøttsmør
    • 3 desiliter melis
    • 2 spiseskjeer soyamelk

Framgangsmåte:

Lag glasur ved å blande romtemperert margarin, peanøttsmør og melis sammen i en kjøkkenmaskin. Ha i litt og litt melk til du får en kremete konsistens. Hell kremen over på en spøytepose.

Buttercream: 

    • 100 gram veganmargarin
    • 1 teskje vaniljesukker
    • 100 gram melis
    • Litt soyamelk

Framgangsmåte: 

Ha margarin, vaniljesukker og melis i en kjøkkenmaskin. Kjør det til en jevn masse, suppler eventuelt med litt soyamelk for å få en kremete konsistens som er lett å få over i sprayposer.

Forslag til pynt: 

    • Hakka valnøtter
    • Revet sjokolade
    • Melis
    • Frukt og bær


Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *