

Vegansk gulasj
Smakfull gjetermat fra Ungarn.
Jeg skal ikke lyge på meg at dette er en autentisk oppskrift, men jeg synes det er en veldig smakfull vegansk variant! Gulasj, eller gjetermat, er tradisjonelt nemlig en ungarsk gryterett med kjøtt, kokt inn med paprika, tomater, potater, løk og hvitløk, og servert med brød eller makaroni.
Her kutter jeg det tradisjonelle tilbehøret, men tar heller potetene ut av gryteretten og lager stappe av dem. Kjøttet bytter jeg ut med sopp, en en kjekk ingrediens i det veganske kjøkken. Den har ikke noe særlig næring, men konsistensen er ikke så vanlig når en ikke spiser kjøtt, og når den tilberedes slik som dette er smaken fantastisk.
Ingreidenser til to porsjoner:
-
- 1 sjalottløk
-
- 2 hvitløksfedd
-
- 1 grilla paprika (hermetisk)
-
- 2 store champinjonger
-
- 4 aromasopp
-
- 4 spiseskjeer rapsolje
-
- 2 spiseskjeer paprikapulver
-
- Grønnsakskraft eller vann med buljongterning
-
- 1 spiseskje tomatpuré
-
- Salt og pepper
-
- 1 toppet spiseskje hvetemel
-
- 1 desiliter vann
Potetstappe:
-
- 4 store poteter
-
- 2 spiseskjeer vegansk smør eller margarin
-
- 0,5 desiliter vegetabilsk melk
-
- Salt og pepper
Framgangsmåte:
Rens og finhakk løk og hvitløk. Skjær paprika i små terninger. Soppen skjærer du i tynne skiver på langs. Blir de veldig brede kan du dele de i to på midten.
Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i løk og hvitløk, la det surre til det er blankt. Ha deretter i paprika og sopp. La det surre til soppen har fått litt mørkere farge.
Rør i paprikapulver. Hell deretter i grønnsakskraft slik at den rekker ca en centimeter over soppblandingen. La det koke opp. Deretter tar du på lokket, og setter ned varmen. La det småkoke.
Etter en halvtime rører du inn tomatpureen, og smaker til med salt og pepper. Lag jevning av hvetemel og vann. Sett opp varmen på gryta igjen. Når det koker skikkelig heller du jevningen over i en tynn stråle. Rør den inn, og skru ned varmen. La det småkoke i fem minutter, så er retten klar til servering.
Potetstappe:
Skrell potetene, og skjær dem opp i terninger. Kok opp vann i en gryte. Ha i potetene, sett på lokket og skru varmen helt ned. La potetene trekke i 30 – 40 minutter, til de er helt møre. Sil av vannet.
Rør inn smør og melk, spe eventuelt med ekstra melk for ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.