Vegetarburgere

Klassiske burgere med kjøttaktig smak og konsistens. 

Jeg har brukt urimelig mye tid på å finne på et godt ordspill med whopper og big mac her. Disse burgerene er nemlig de mest kjøttlignende jeg noen gang har laget, og er for vegetarianere som virkelig savner en tradisjonell hamburger.

Men i motsetning til sine slektninger med kjøtt, er disse burgerene ikke farlige for deg. De er stappfulle av protein, har veldig lavt fettinnhold, og slår også til med litt ekstra vitaminer.

TVP, eller vegetarprotein, får du kjøpt i mange helsekostbutikker og økologiske butikker. Det er små, lysegrå klumper, som er en veldig grei kjøtterstatning. De er fulle av protein, og gir en veldig kjøttaktig konsistens.

Liquid smoke er ingrediensen som gir den røkte smaken. Den pleier de å ha i litt bra assorterte dagligvarebutikker, og den står vanligvis i nærheten av barbequesausen. Pass på at du ikke bruker for mye!

Tips: Synes du det er vanskelig å forme faste burgere? Ha i et par spiseskjeer potetmel eller kikertmel, form burgere og stek dem i ovnen.

Ingredienser: 

  • 200 gram sopp
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 2 spiseskjeer rapsolje
 • 2 desiliter grønnsakskraft
 • 100 gram TVP (vegetarprotein)
 • 2 spiseskjeer næringsgjær
 • 0,75 desiliter glutenmel
 • 1 spiseskje sennep
 • 1 spiseskje løkpulver
 • 1 teskje liquid smoke
 • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Skjær soppen i små terninger. Finhakk hvitløk.

Varm oljen til medium/høy-varme i en gryte. Ha soppen i, og la den steke i fem minutter. Bland i hvitløken, og la det steke i noen minutter til. Deretter har du i grønnsakskraften. La den koke opp. Tilsett vegetarproteinet, rør det sammen, ha på lokket, og ta gryten av platen. La den stå i ca ti minutter, slik at væsken trekkes inn i proteinet og soppen.

Ha blandingen over i en bolle, og bland i resten av ingrediensene. Er det kaldt nok er det greit å bruke hendene. Blir deigen for tørr kan du tilsette et par spiseskjeer vann.Dekk bollen med plastfolie, og la den stå kaldt i en halvtime.

Del deigen inn i fire emner, og form burgere med hendene. Her er det greit å bruke litt tid på å få burgerene faste og fine.  Disse kan grilles, stekes på stekepannen (fem min på hver side), eller i ove (180 grader, 20 minutter).

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *