Quinoaburgere med søtpotet-pommes frites

Veggisburgere med masse protein og lite fett. Og smaken? Kjempegod. 

Strengt tatt så bryr meg jeg ikke så mye om en burger er sunn eller ikke. Det er kosemat, ikke hverdagsmat. Men denne varianten her – den er en ren proteinbombe!

Det var kanskje derfor jeg unnet denne burgeren både selskap av burgerbrød og pommes frites, laget av søtpoteter. Søtpoteter er smakfullt tilbehør som vi kan bli bedre på!

På vegetarrestauranter får du ofte valget mellom vanlige pommes frites og nettopp varianten med søtpotet. Sistnevnte er ofte ikke så sprø, men de smaker aldeles nydelig. Å lage dem selv er utrolig lett. Jeg foretrekker å bake dem i ovn, men de kan frityrstekes for de som foretrekker det.

Burgerne smaker best rett fra panna, men de kan også fungere kalde som frokost neste dager. Under plastfolie holder burgerdeigen seg dessuten flere dager i kjøleskap, så jeg ser ingen god grunn til å lage for lite deig her.

Ingredienser til fire burgere: 

    • 1,5 desiliter quinoa
    • 1 sjalottløk
    • 1 kinesisk hvitløk
    • 3 desiliter utvanna og kokte kikerter (ca 1,5 desiliter tørka)
    • 1 desiliter lettkokte havregryn
    • 2 kvaster bladpersille
    • 1 teskje paprikapulver
    • 2 spiseskjeer kikertmel
    • 2 spiseskjeer soyasaus
    • Salt og pepper
    • Eventuelt hvetemel
    • Olje til steking

Pommes frites: 

    • 2 medium/store søtpoteter
    • 1 spiseskje rapsolje
    • 1 teskje sukker
    • Salt og pepper

Framgangsmåte: 

Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Grovhakk løk og hvitløk. Ha i en kjøkkenmaskin sammen med kikerter, havregryn, kokt quinoa, persille, paprikapulver, kikertmel og soyasaus. Kjør det til du har en grov masse. Ha i et par spiseskjeer vann om den blir for fast. Smak til med salt og pepper.

Ha blandingen over i en bolle, dekk til med plastfolie, og sett i kjøleskapet. La den stå i minst en halvtime før steking.

Jeg synes at disse burgerene blir best stekt i panna, men du kan legge dem på et stekebrett og steke i ovn. 180 grader, 20 minutter blir bra.

Del deigen i fire like store deler. Form burgere med hendene. Jobb godt med dem, slik at du får fin fasong. De holder seg godt under steking. Er deigen litt for klissete, er det lurt å drysse hvetemel over den før steking.

Varm opp olje i en stekepanne, til medium+ varme. Stek burgerene i rundt fem minutter på hver side, til de blir gylne og fine.

Pommes frites: 

Forvarm stekeovnen til 220 grader. Dekk et stekebrett med bakepapir.

Vask eller skrell potetene. Skjær dem i tynne staver.

Ha over i en bolle, og bland inn olje, sukker, salt og pepper. Fordel utover på stekebrettet, og stek i ca 30 minutter. Vend litt på stavene underveis, slik at de ikke brenner seg.

Serveringstips: 

Burgerene smaker også supert med garlic fries og veganese

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *