Smuldrepai med rabarbra og jordbær

Fantastisk smakfull pai med bare økologiske ingredienser. 

Jordbær og rabarbra er en fantastisk kombinasjon, det er bare så synd at sesongene deres ikke overlapper. Heldigvis finnes det allerede nå en del bær i butikken, økologiske også, du må bare lete og spørre. Jeg fant akkurat ut at min vanlige dagligvarebutikk har hatt økologiske jordbær inne en stund nå, de har bare ikke merket de.

For vet du hva? Økologiske jordbær er verdt å lete etter. Jeg mener at de smaker bedre, i  tillegg er de ikke dynka i giftstoffer, som konvensjonelt dyrkede jordbær dessverre av og til er (ikke alltid! men du kan risikere det. Det lønner seg ofte å spørre bonden direkte).

Den viktigste grunnen til å spise økologiske bær er likevel den helsemessige.

Alle grønnsaker inneholder antioksidanter, men de økologiske har mer av det enn de som er konvensjonelt dyrket. Det er for eksempel vist i studier med cellekulturer, at ekstrakt fra økologisk dyrkede jordbær hemmet veksten av humane kreftceller i større grad enn hva som var tilfellet med jordbær som var konvensjonelt dyrket.

Antioksidanter motvirker oksidativt stress, og dermed celleskade på grunn av frie radikaler. Alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon. Oksidativt stress spiller en rolle ved mange sykdommer, som kreft og hjerte-kar-sykdom, og antioksidanter i kostholdet kan virke beskyttende.

Flere studier viser at dyrkingsmetodene har stor påvirkning på antioksidant-innholdet i jordbær og annen frukt. Ved Institutt for tillempet bioteknikk i Kuopio, Finland, har det blitt sammenlignet hvordan ulike dyrkingsmetoder påvirker innholdet av antioksidanter, blant annet ved å teste virkningen av å tilføre ulike mengder nitrogengjødsel. Studien viser at de jordbærene som fikk minst nitrogen inneholdt opp til 50 prosent mer antioksidanter.

Forklaringen fra forskningslederen var enkel. Dersom planten får mye nitrogen, legger den nemlig mer energi i å vokse raskt, men dersom nitrogentilgangen minker retter den mer energi mot dannelsen av beskyttende emner som antioksidanter.

Kort oppsummert: Denne paien spiser du med god samvittighet! For helsen, for miljøet og fordi du fortjener det!

Ingredienser til en pai:

  • 300 gram rabarbra
  • 300 gram jordbær
  • 100 gram sukker
  • 2 spiseskjeer potetmel
  • 2 spiseskjeer hvetemel
  • Saften fra en halv sitron

Smuldretopping:

  • 2 desiliter hvetemel
  • 4 spiseskjeer brunt sukker (om du finner økologisk. Hvis ikke bruker du bare ekstra hvitt)
  • 2 spiseskjeer hvitt sukker
  • 2 teskjeer kanel
  • 100 gram vegansk smør eller margarin. 
Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader.

Rens rabarbra og bær, og skjær opp i mindre biter. Bland sammen med sukker, potetmel, hvetemel og sitronsaft, og fordel utover en paiform.

Smuldretopping:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Ha i margarin/smør litt etter litt, og smuldre det sammen med det tørre med fingrene. Fordel blandingen utover rabarbrafyllet.

Legg aluminumsfolie over formen, og stek i ovnen i 20 minutter. Ta formen ut av ovnen, og ta av folien. Sett paien tilbake, og skru varmen ned til 180 grader. Stek i 20 til 30 minutter til, toppingen skal være gyllen og fin.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *