Byggotto med sopp

Italiensk vri på urnorske gryn. 

Bygg er en stilig råvare. Næringsmessig består det av 78 prosent karbohydrater, 9-12 prosentprotein, knapt 2 prosent fett og rundt 10 prosent kostfiber. Bygg har vært dyrka i over ti tusen år, og nå har den nye, nordiske mattrenden begynt å lokke gryna ut av skapet.

Bygg kan brukes som et alternativ til ris, poteter og pasta. Visste du for eksempel at du kan lage risotto av byggryn? Konsistensen og størrelsen på gryna er en perfekt substitutt for risottoris, og gir en kremete og sunn risotto.

Her har jeg brukt perlebygg, som jeg kjøpte i den økologiske butikken i Stavanger. De har dem nok i både økologiske butikker, helsekostbutikker og godt assorterte dagligvarebutikker.

Perlebygg er avskallede byggryn, som trenger kortere koketid.

Ingredienser til to porsjoner: 

    • En halv løk
    • Et fedd hvitløk
    • 100 gram assortert sopp
    • 1 spiseskje olje olivenolje eller rapsolje
    • 1,5 desiliter perlebygg
    • 1 desiliter hvitvin
    • 5 desiliter økologisk grønnsakskraft, ev. vann + buljongpulver
    • Litt vegansk margarin
    • Et par kvaster bladpersille
    • Salt og pepper

Finner du ikke økologisk hvitvin så kan den erstattes av mer grønnsakskraft

Framgangsmåte: 

Finhakk løk og hvitløk, grovhakk sopp. Varm oljen i en gryte, og fres løkbitene gylne,

Skyll byggkornene, og ha dem i. Stek videre til blandingen virker tørr. Hell i vinen, rør sammen, og la det småkoke til all væsken er fordampet.

Deretter sper du med kraften, pass på at det får koke inn helt før du heller på mer. Rør godt innimellom.

La det småkoke til grynene har al dente-konsistens. Rør inn litt margarin. Grovhakk bladpersille, og ha i det og. Smak til med salt og pepper.

Tips: Bruker du hele byggryn er det lurt å legge dem i bløt noen timer før koking, eventuelt over natten. Da unngår du så voldsomt lang koketid.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *