Rå havremelk

Økologisk og hjemmelaget vegetabilsk melk. 

Mine to giftfrie uker er godt i gang! En ting jeg merker at er vanskelig å få tak i økologisk, er veganvennlig melk (det finnes selvsagt et par eksemplarer, men de er langt fra i alle butikker). Heldigvis er det kjempeenkelt å lage selv! Med økologiske havregryn og vann fra springen er du langt på vei.

Melken kan drikkes som den er, brukes til frokostblanding, i grøter og i bakst. Du kan også tilsette søtning eller kakao.

Lager du havremelken din selv, sparer du også masse penger. En kartong i butikken koster fort 30 kroner, og den gir deg bare en liter. På et kilo havregryn som koster det samme som dette kan du lage 20 liter melk! Godt utvalg i økologiske havregryn har de i noen helsekostbutikker, samt godt assorterte dagligvarebutikker. Jeg kjøper mine på den gigantiske Menyen på Stadionparken i Stavanger.  Det er viktig at gryna ikke er lettkokte, da blir melken veldig svak.

Ingredienser til 1 liter melk: 

  • 50 gram økologiske ukokte, store havregryn
  • Vann til bløtlegging
  • 1 liter vann til selve melken
  • 1 teskje salt
  • Eventuelt sukker, lønnesirup eller kakao til smakssetting

Framgangsmåte:

La gryna ligge i vann i minst 8 timer. Kald romtemperatur er det beste.

Deretter siler du dem, og har i en blender eller kjøkkenmaskin (og pass på at den er vanntett) med resten av vannet samt salt. Kjør det på relativt høy hastighet til du har en jevn væske. La det deretter stå og sette seg i romtemperatur i en time.

Legg et rent kjøkkenhåndkle over en sil, og sil melken. I slutten må du nok hjelpe litt mer å presse ut all væsken.

Skal du ha i noe søtning eller smaksforsterkning blander du den i her.

Oppbevar melken kaldt i en lufttett beholder. Den holder seg 5 dager i kjøleskap. Rist på flasken før du bruker melken.

Tips: For en litt fyldigere melk, kan du koke den etter bløtlegging. I så fall koker du gryna i 2,5 desiliter vann med en teskje salt, og deretter har du hele blandingen over i kjøkkenmaskinen med 7,5 desiliter vann.

1 Comment

 1. Kåre Petter Larsen

  Hei, kjempefin oppskrift. Jeg lete teksten gift-fri for to uker og vil opplyse at vann fra springen er ikke det beste alternativet å bruke som vesketilsetning. Vann fra springen inneholder mye humus bortsett fra vann. Da vil jeg nevne klor, (USA fluor), tungmetaller, partikler, kobber, rust, plast, kloak osv. som ligger på bunnen av de kommunale/private vannrørene. Alt dette av-dunster nano/mikropartikler i vannet kontinuellig, og dette er ren gift for kroppen når dette konsumeres. Hvis du hadde av-kondensert 1000 liter by-vann så ville du på bunnen sitte igjen med liten haug med gift-partikler som ellers ville tatt veien gjennom kroppen. Jeg personlig renser alt vann som konsumeres og da gjennom egen-lagd vannrensestasjon med et langt kullfilter og etterpå renses vannet ved hjelp av ozon gass for å få bort mest mulig giftstoffer. Mitt neste prosjekt er å lage en egen avkondenseringsstasjon som jeg mener ville være den beste løsningen hvis man er ute etter å ha en gift-fri hverdag. Til info, lykke til videre

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *