Bondesuppe 2011

Fyldig middagssuppe kokt på økologiske grønnsaker. 

La oss begynne med pastinakk. Pastinakk er ingen dum grønnsak. Den er en rotgrønnsak, i slekt med blant annet fennikel, selleri og gulrot. Smaken er mild og søt, og passer utmerket i supper. Pastinakken har sterke røtter her i landet. Før poteten kom til Norge, var den den viktigste stivelseskilden i kostholdet. Pastinakken er også rik på B-vitaminet folat, samt en kilde til kostfiber, niacin og kalium.

Her koker jeg den sammen med nettopp potet, samt gulrot, som en klassisk, norsk bondesuppe. Har også i et par tomater og litt koriander, som gjør saken en smule mer 2011. Suppen blir ganske søt, så det kan være greit å smake seg litt fram med salt og pepper. 

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 2 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 1 potet
  • 2 tomater
  • Noen kvaster koriander
  • 7 desiliter vann
  • 2 teskjeer økologisk grønnsaksbuljongpulver
  • Salt og peppe
Vann og buljongpulver kan erstattes av økologisk grønnsakskraft om du har. 

Framgangsmåte: 

Rens gulrøtter, pastinakk og potet, og kutt dem opp i mindre biter.

Kok opp litt vann i en liten gryte. Skjær et kryss i toppen av tomatene, og kok dem i ti sekunder. Legg dem direkte over i iskaldt vann. Etter litt går det greit å pelle av skallet. Skjær av det harde festet til stilken, og skjær tomatene i terninger.

Grovhakk koriander.

Kok opp vann og buljongpulver (eller kraft om du har), og ha i gulrot, pastinakk, potet og tomat, samt halvparten av korianderen. Legg på lokket, og la det småkoke i 15 minutter, eller til alle grønnsakene er møre.

Sett gryten av varmen, og kjør innholdet jevnt med en stavmikser. Vær forsiktig så du ikke spurter på deg selv – suppen er veldig varm!

Smak til med koriander, salt og nykvernet pepper.

Server rykende varm, gjerne sammen med et økologisk bondebrød.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *