Bondesuppe 2011

Fyldig middagssuppe kokt på økologiske grønnsaker. 

GRØNNSAKSSUPPE: Fyldig, vegansk suppe med potet, pastinakk og gulrot. Litt koriander setter en knallgod smak.


I 2 uker skal jeg legge ut oppskrifter som utelukkende kan lages med økologiske ingredienser. Først ut er en fyldig grønnsakssuppe med tradisjonelle, norske grønnsaker, samt en smak av verden.

La oss begynne med pastinakk. Pastinakk er ingen dum grønnsak. Den er en rotgrønnsak, i slekt med blant annet fennikel, selleri og gulrot. Smaken er mild og søt, og passer utmerket i supper. Pastinakken har sterke røtter her i landet. Før poteten kom til Norge, var den den viktigste stivelseskilden i kostholdet. Pastinakken er også rik på B-vitaminet folat, samt en kilde til kostfiber, niacin og kalium.

Her koker jeg den sammen med nettopp potet, samt gulrot, som en klassisk, norsk bondesuppe. Har også i et par tomater og litt koriander, som gjør saken en smule mer 2011. Suppen blir ganske søt, så det kan være greit å smake seg litt fram med salt og pepper. 

Ingredienser til to porsjoner: 

  • 2 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 1 potet
  • 2 tomater
  • Noen kvaster koriander
  • 7 desiliter vann
  • 2 teskjeer økologisk grønnsaksbuljongpulver
  • Salt og pepper
Vann og buljongpulver kan erstattes av økologisk grønnsakskraft om du har. 

Framgangsmåte: 

Rens gulrøtter, pastinakk og potet, og kutt dem opp i mindre biter.

Kok opp litt vann i en liten gryte. Skjær et kryss i toppen av tomatene, og kok dem i ti sekunder. Legg dem direkte over i iskaldt vann. Etter litt går det greit å pelle av skallet. Skjær av det harde festet til stilken, og skjær tomatene i terninger.

Grovhakk koriander.

Kok opp vann og buljongpulver (eller kraft om du har), og ha i gulrot, pastinakk, potet og tomat, samt halvparten av korianderen. Legg på lokket, og la det småkoke i 15 minutter, eller til alle grønnsakene er møre.

Sett gryten av varmen, og kjør innholdet jevnt med en stavmikser. Vær forsiktig så du ikke spurter på deg selv – suppen er veldig varm!

Smak til med koriander, salt og nykvernet pepper.

Server rykende varm, gjerne sammen med et økologisk bondebrød.

Prøv også: 

Gulrotsuppe med appelsin

Kremet mandelpotetsuppe

Tomatsuppe med mais

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *