

Bondesuppe 2011
Fyldig middagssuppe kokt på økologiske grønnsaker.

La oss begynne med pastinakk. Pastinakk er ingen dum grønnsak. Den er en rotgrønnsak, i slekt med blant annet fennikel, selleri og gulrot. Smaken er mild og søt, og passer utmerket i supper. Pastinakken har sterke røtter her i landet. Før poteten kom til Norge, var den den viktigste stivelseskilden i kostholdet. Pastinakken er også rik på B-vitaminet folat, samt en kilde til kostfiber, niacin og kalium.
Her koker jeg den sammen med nettopp potet, samt gulrot, som en klassisk, norsk bondesuppe. Har også i et par tomater og litt koriander, som gjør saken en smule mer 2011. Suppen blir ganske søt, så det kan være greit å smake seg litt fram med salt og pepper.
Ingredienser til to porsjoner:
-
- 2 gulrøtter
-
- 1 pastinakk
-
- 1 potet
-
- 2 tomater
-
- Noen kvaster koriander
-
- 7 desiliter vann
-
- 2 teskjeer økologisk grønnsaksbuljongpulver
-
- Salt og peppe
Framgangsmåte:
Rens gulrøtter, pastinakk og potet, og kutt dem opp i mindre biter.
Kok opp litt vann i en liten gryte. Skjær et kryss i toppen av tomatene, og kok dem i ti sekunder. Legg dem direkte over i iskaldt vann. Etter litt går det greit å pelle av skallet. Skjær av det harde festet til stilken, og skjær tomatene i terninger.
Grovhakk koriander.
Kok opp vann og buljongpulver (eller kraft om du har), og ha i gulrot, pastinakk, potet og tomat, samt halvparten av korianderen. Legg på lokket, og la det småkoke i 15 minutter, eller til alle grønnsakene er møre.
Sett gryten av varmen, og kjør innholdet jevnt med en stavmikser. Vær forsiktig så du ikke spurter på deg selv – suppen er veldig varm!
Smak til med koriander, salt og nykvernet pepper.
Server rykende varm, gjerne sammen med et økologisk bondebrød.