Tempeh-bacon

Eller “fake-on” om du vil. Godt er det i alle fall!

I vår overhørte vi en samtale mellom et dusin amerikanske ungdommer som venta på flyet hjem på Frankfurt am Main. Vi hadde gleden av å få løsninger av alt tenkelig av verdens små og store problemer av han som var mest høylytt (de andre slapp ikke til så mye).

En stund uti foredraget, kom han innpå veganisme, og hvorfor det ikke var for han. (Fra nå av kommer Jørund og Helle i Vegansamfunnet til å rive seg i håret, og ha lyst å hoppe på første fly til USA for å lete ham opp) Han kunne nemlig ikke se for seg et liv uten bacon. Bacon! Fettbombe nummer en, som alle vil ha ihjelstekt slik at det bare smaker røkt, det var det det ene animalske produktet han ikke kunne klare seg uten.

Vel, slapp av kompis Det går fint an å klare seg uten. Spesielt når du kan lage egne ihjelstekte og røkte skiver av marinert tempeh (fermenterte soyabønner. Ikke så ulikt tofu)!

Jeg hater å innrømme det, men dette er supergodt. Prøv det til brunsjen, til scrambled tofu eller i en tofuomelett.

Ingredienser:

    • 200 gram tempeh
    • 3 spiseskjeer soyasaus
    • 1 spiseskje liquid smoke
    • 1 spiseskje lønnesirup
    • 1 spiseskje eplecidereddik
    • 1 spiseskje olivenolje
    • 1 spiseskje tomatpuré
    • 3 spiseskjeer grønnsakskraft
    • Olje til steking

Framgangsmåte:

Kokk opp rikelig med vann i en gryte. Skjær tempeh opp i skiver, de skal være mellom 3 og 5 milimeter brede.

Kok dem i 15 minutter.

Bland sammen resten av ingrediensene (utenom stekeoljen) til en marinade. Løft tempeh-skivene forsiktig ut av kokevannet, og legg dem i marinaden. Pass på at alle skivene blir dekket. La det stå og marinere seg i minst en time. Har du noen ekstra timer på deg, da blir det enda bedre.

Varm opp oljen i en stekepanne (medium/høy varme). Stek tempehskivene i 3 – 4 minutter på hver side, til de får fin og brun farge. Server rykende varme.

Tips: 

Får du ikke tak i tempeh, så kan du bruke tofu istedenfor.

2 Comments

  1. Hva er liquid smoke?

    1. Mari Hult

      Røykekstrakt! Les mer om det her: http://www.vegetarbloggen.no/2011/07/24/liquid-smoke/

Leave a Reply to Mari Hult Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *