

Hjemmelagde pølser
Veganske pølser med søtpotetstappe – nesten som mor lager det.
Pølser og potetstappe må være en av Norges mest populære middagsretter, og det er ingen grunn til at veganere ikke kan være en del av dette. Disse pølsene lages uten kjøtt, i tillegg legger jeg søt- til foran potetstappen, den blir jo mye bedre da.
Fabrikkproduserte veganske pølser fra kjøledisken glemmer vi. De beste pølsene lager vi selv, og det er ikke noe vanskelig. Med denne oppskriften blir konsistensen veldig bra, og du kan fritt eksperimentere med krydder (denne varianten er ganske spicy, men det endrer du lett på om ønskelig).
Næringsinnholdet er det ingenting å si på, pølsene inneholder masse protein og minimalt med fett.
Pølsene egner seg også til grilling, men da ville jeg prøvd med litt annet tilbehør.
Ingredienser til fire pølser:
-
- 1 desiliter utvanna og kokte hvite bønner (0,5 desiliter tørka)
-
- 1 kinesisk hvitløk
-
- En kvart rød chili
-
- 2 desiliter grønnsakskraft
-
- 2 spiseskjeer soyasaus
-
- 1 spiseskje olje
-
- 3 desiliter glutenmel
-
- 3 spiseskjeer næringsgjær
-
- 1 teskje paprikapulver
-
- 1 teskje tørket oregano
-
- 1 teskje fennikelfrø
-
- Salt og nykvernet pepper
Til servering:
-
- 2 medium søtpoteter
-
- 1 spiseskje vegansk margarin
-
- En halv desiliter vegetabilsk melk
-
- Litt salt
-
- 20 brekkbønner
Framgangsmåte:
Bruker du tørka bønner, må de ligges i bløt over natten (eller i alle fall 8 timer), kokes en time og deretter siles.
Mos de silte bønnene til en grov miks. Disse pølsene får veldig lik konsistens med kjøttpølser, derfor synes jeg det er greit å fremdeles få litt bønnebiter i, slik at jeg ikke innbiller meg jeg spiser noe annet. Dersom du har lyst på denne kjøttkonsistensen anbefaler jeg å mose bønnene helt.
Rens og finhakk hvitløk og chili, og bland i.
Mål opp grønnsakskraft, soyasaus og olje, og rør i. Deretter rører du inn glutenmelet, og så resten av ingrediensene. Når deigen blir rørt skikkelig sammen, så skal den være ganske seig.
Finn fram aluminiumsfolie, og kutt av fire kvadrater med sider på mellom 15 og 25 centimeter, alt etter hvor lange pølser du vil ha. Del deigen i fire, og fordel på foliearkene. Rull sammen til pølser.
Når du har kommet hit i oppskriften, kan du putte pølsene i kjøleskapet noen dager.
Nå skal pølsene dampes i 40 minutter. Har du dampkoker er det glimrende. Jeg bruker en god, gammeldags fiskegryte, og det fungerer kjempefint. Det viktigste er at vannet ikke kommer i kontakt med pølsene.
Etter dampingen er ferdig, kan du servere pølsene som de er. Du kan også steke dem litt i en panne, eller putte på grillen.

Tilbehør:
Skrell potetene, og del dem opp i grove stykker. Kok i ti minutter, til potetene er møre. Hell av vannet og mos dem med en gaffel. Rør i margarin og melk. Smak til med salt.
Brekkbønnene skjærer du av tuppene på. Det greieste er å dampe dem sammen med pølsene i de siste fem minuttene.
Hei.
Jeg vil gjerne lage disse, kan du spesifisere noen dager? Hvor lenge skal de ligge i kjøleskapet?
Mvh Disa
2-3 dager går fint 🙂
Er det noe man må eller er det noe man kan ? Kan man dampe dem med en gang? 🙂
Damp de gjerne med en gang! Det er bare en mulighet om du ikke vil spise de med en gang 🙂
Ah okei, supert, tusen takk! Gleder meg ^^
Glutenmel, finnes det et alternativ for de som ikke tåler gluten? Må sjekke hva glutenmel er forøvrig 🙂 pølsene høres kjempegode ut 🙂
Hei! Glutenmel er rent gluten, så det finnes nok ikke noe glutenfritt alternativ til dette 🙁
Takk for en super blogg 🙂
Kan disse fryses?
Jepp 🙂
Kan de stekes i ovn istedenfor å dampes? Har ikke damprist..
Jeg tror ikke de blir like bra da, men det skal nok gå. Du kan jo prøve å jukse til noe.. Koke opp vann nederst i en gryte og bruke en sil eller tilsvarende?
Heia. Går de ikke i oppløsning når du damper de? Eller på grillen? På pølser bruker de tarm som pølse skinn, finnes det noen alternativ til det?
De går ikke i oppløsning 🙂 Jeg prøvde noen veganske pølseskinn kjøpt på Ebay en gang for noen år siden. Ble sprøtt og litt spesielt, men fungerer for de som viiiirkelig savner konsistensen.