

Rabarbrakake med vaniljelokk
Lykken er en hage med rabarbra. Kjøpt lykke får du på torget og i gode matbutikker.
Rabarbra må være noe av det beste jeg vet, og de sure stengene skal brukes for alt de er verdt i år! Her har jeg laget en kjempegod kake, med smaker som passer perfekt sammen.
I denne kaken bruker jeg agarflak som stivningsmiddel i både rabarbrafyllet og vaniljetoppingen. Det er en enkel måte å gjøre det på, men du må være litt tålmodig. Det er nemlig greit å la både rabarbraen og vaniljesausen stivne litt “på egen hånd” før du heller dem over i kakeformen. Med ventingen tar det maks to timer å lage kaken, men jeg kan love deg at det er verdt det!
Ingredienser:
-
- 100 gram veganmargarin
-
- 150 gram veganske havrekjeks
-
- 3 spiseskjeer sukker
-
- 1 spiseskje malt kanel
Rabarbrafyll:
-
- 300 gram renset rabarbra
-
- 100 gram sukker
-
- 4 desiliter vann
-
- 3 spiseskjeer agarflak
Vaniljelokk:
-
- 4 desiliter havrefløte
-
- 50 gram sukker
-
- 1 vaniljestang
-
- 2 spiseskjeer agarflak
Framgangsmåte:
Smelt margarinen. Knus kjeksen i en kjøkkenmaskin. Ha i smeltet margarin, sukker og kanel, og kjør et lite minutt til. Press blandingen ned i en springform, og sett til avkjøling.
Rabarbrafyll:
Skjær rabarbraen i mindre biter. Ha i en gryte sammen med sukker og vann, og kok opp. La det småkoke til rabarbraen løser seg opp. Rør deretter inn agarflak. La det koke et par minutter, før du tar gryten av komfyren. Rabarbrafyllet må kjøle seg ned litt før du har det over i springformen. Det stivner når det kjøles ned, så pass på at du ikke lar det stå for lenge. En time bør holde. Deretter fordeler du fyllet over kjeksbunnen, og setter formen kaldt igjen.
Vaniljelokk:
Ha fløte og sukker i en liten gryte. Del vaniljestangen i to på langs, og ha i. Det kan være greit å skrape ut noen av frøene manuelt før du har stangen oppi. Visp inn agarflakene, og la blandingen koke opp. La det småkoke et par minutter, og sett til avkjøling. Også vaniljesausen må kjøles ned før den has på kaka, i tillegg må rabarbrafyllet få litt tid i springsformen i kjøleskapet for å stivne.
Fordel vaniljesausen over rabarbraen, og sett kaken kaldt igjen. Den er klar til servering etter minst en halvtime i kjøleskapet.
Hvilke størrelse på springformen?
Her er det en del slingringsmonn altså, men jeg pleier å bruke 20, 22 eller 24 🙂